Index Vakbarát Hírportál

A magyar illiberális demokráciát göngyölítette fel a BBC

2017. november 15., szerda 01:19

A magyarországi és a lengyelországi politikai folyamatokról készített kétrészes rádiós riportot a BBC, emlékeztetett az MTI. A kedden elérhetővé vált első rész Magyarországgal foglalkozott, a közel félórás anyag címében a riporter, Naomi Grimley Európa illiberális demokratáiként emlegeti Magyarországot.

A rádióriport eleje a Népszabadság megszűnésével foglalkozik. Grimley megszólaltatta az elgáncsolt lap újságíróit is, Horváth Gábor, a Népszabadság veteránja és volt főszerkesztő-helyettese például elmondta, hogy az újságot tudatosan szüntette meg a kormány, amelynek régóta bökte a csőrét a Népszabadság. Úgy fogalmazott: több mint nyilvánvaló, hogy az újságot politikai, nem pedig gazdasági okokból szüntették meg, ebből már nem csinál titkot senki.

Naomi Grimley aztán a riportban megjegyzi, hogy a magyar miniszterelnöktől nem könnyű interjút kérni, főleg ha a sajtómunkás a BBC-nek dolgozik, Kovács Zoltán kormányszóvivő viszont a rendelkezésére állt. "Magyarországon nincs gond a médiaszabadsággal, a médiatájkép nagyon élénk" – mondta Kovács, aki szerint nem kell félteni a magyar sajtószabadságot, a médiában megjelenő üzenetek és tartalmak ugyanis sokszínűek.

A riportban megszólal többek között a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff is, aki szerint a CEU szabad intézményként működik egy olyan rezsimben, amelyik nem rokonszenvez a szabad intézményekkel, és amelyik lényegesen csökkentette a média szabadságát. A riporter Soros Györgyöt Orbán első számú ellenségeként emlegeti, Ignatieff szerint pedig az egyetemet érő támadások éppen annak köszönhetők, hogy az egyetemet Soros alapította. Az intézmény vezetője ezen a ponton hangsúlyozta, hogy Soros nem szól bele az ő munkájába.

Michael Ignatieff szerint azonban nem egyszerűen Sorosról van szó, hanem a szabadságról. Arra is kitért, hogy mennyire megérintette, amikor az emberek utcára vonultak a CEU miatt, ami az ő szemében egyértelműen annak a jele volt, hogy a magyarok azt gondolják, hogy az egyetem harca az ő harcuk is egyben. Ignatieff szerint a CEU elüldözése az országból egyenesen szégyen lenne.

Az anyag természetesen kitér a Soros-tervre és a magyar kormány migrációs politikájára is. Kovács Zoltán szerint bátran beszélhetünk muszlim invázióról, hiszen zömében fiatal férfiak érkeznek Európába, nem pedig családok vagy valódi menekültek. A kormányszóvivő elmondta: akár tetszik, akár nem, az európai kultúra alapja a kereszténység, a magyar kormány célja pedig ennek a kulturális környezetnek a megőrzése.

A rádiós riportot a BBC oldalán lehet végighallgatni.

Rovatok