Index Vakbarát Hírportál

Kitilthatják az orosz parlamentből a külföldi sajtóorgánumok képviselőit

2017. november 30., csütörtök 14:53

Az amerikaik kihajították az amerikai kongresszusból az orosz állami RT tévécsatornát, az orosz parlamentből meg kitilthatják a külföldi ügynöknek minősített sajtóorgánumokat - jelentette ki Pjotr Tolsztoj az Állami Duma (alsóház) elnökhelyettese újságíróknak csütörtökön Moszkvában. A tilalom a törvényhozás mindkét házára kiterjedhet.

Az RT-t megfosztották akkreditációját az Egyesült Államok Kongresszusában azt követően, hogy külföldi ügynöknek minősítették. Nos, ezek szerint ismét ugyanazzal kell válaszolnunk a Szövetségi Tanáccsal (a felsőházzal) és a külügyminisztériummal együtt.

Oroszországban az összes külföldi tömegtájékoztatási eszközt a külügyminisztérium akkreditálja, külön parlamenti belépési engedélyre nincs szükségük. Lehetséges viszont egy olyan törvénymódosítás megszületése, aminek értelmében az akkreditáció a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök esetében nem terjedne ki a törvényhozásra.

Tolsztoj szerint kényszerű, szimmetrikus válaszintézkedésről lenne szó, amelyet az orosz képviselők vonakodnak meghozni, mert nem kívánják korlátozni az Oroszországban dolgozó külföldi újságírók munkájának szabadságát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Minszkben kijelentette, hogy az idegen ügynökökről rendelkező törvénynek a tömegtájékoztatási eszközökre való kiterjesztése lehetővé teszi, hogy Oroszország lépései tükrözzék az Egyesült Államokéit.

Rovatok