Index Vakbarát Hírportál

A török alkotmánybírák szerint jogtalanul ül két újságíró, mégsem engedik ki őket

2018. január 12., péntek 00:15 | aznap frissítve

A török alkotmánybíróság jogsértésre hivatkozva csütörtökön elrendelte két bebörtönzött török újságíró, Sahin Alpay és Mehmet Altan szabadlábra helyezését. Az illetékes török büntető törvényszék ennek ellenére úgy döntött, továbbra is fenntartja az újságírók vizsgálati őrizetét, írja az MTI.

Sahin Alpayt és Mehmet Altant a 2016. július 15-ei puccskísérlet után indult átfogó tisztogatások idején helyezték előzetes letartóztatásba. Alpay korábban a Gülen-mozgalomhoz kötődő legnagyobb napilapnál, a Zamannál dolgozott, amelyet a puccskísérletet után bezárattak.

Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé az összeesküvésért. A BirGün ellenzéki napilap csütörtöki beszámolójában közölte: Alpayt azzal vádolják, hogy írásaiban puccsra hívó üzeneteket fogalmazott meg és rossz hírben tüntette fel a kormányt, Altant pedig azzal, hogy terrorszervezet tagjaként megpróbálta megdönteni az ország vezetését.

Az alkotmánybíróság a fogvatartottak egyéni jogorvoslati kérelmének elbírálása után döntött szabadlábra helyezésük mellett. Az NTV török hírtelevízió úgy vélekedett, hogy a határozat több tucat hasonló perben precedens értékű lehet.

Recep Tayyip Erdogan török államfő nemrég azt mondta: a terrorizmus nem magától terem, kertészei a vezércikkírók és véleményvezérek. "Ezek a kertészek azok, akiket az emberek gondolkodónak tekintenek. Az újságjaikban megjelenő vezércikkeikkel öntöznek. Egy napon pedig terroristaként jelennek meg az ember előtt". 

Törökországban szerdán ünnepelték a "dolgozó újságírók" napját. Erdogan ebből az alkalomból azt mondta: hazája a sajtószabadság úttörője.

Törökországban a 2016-os puccskísérlet után sok újságírót helyeztek előzetes letartóztatásba, és több sajtóorgánumot szüntettek meg terrorpropaganda vádjával. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.

Rovatok