Index Vakbarát Hírportál

Tahókat néz a magyar legszívesebben

2018. február 13., kedd 13:52

A mi kis falunk az első rész nézettségre rápakolva a második epizóddal is fölényesen nyerte a nézettségi versenyt: a múlt heti táblázat élén 18-49-ben 27,4%-os közönségaránnyal és 425 575 nézővel találjuk, ami azért (is) nagy szó, mert a második Híradóra kb. 150 000 nézőt vert. A teljes lakosságban 23,4%.-os közönségarány melett 1 019 905 nézője volt.

A sikert nem kell megmagyarázni ugye, bár ebben az esetben nem ártana, ha valaki elárulná, mit néznek azon a sorozaton, amiben a poénok színvonalát a Pappa Pia és a Valami Amerika 3 közé lőtték be, de várjunk csak, meg is válaszoltam a kérdést sajnos. A heti toplistán 18-49-ben az első 30-ban 7 TV2-s produkció is szerepel, ráadásul saját gyártás mind, de egy sem Tények-adás, ami azt mutatja, hogy csak van remény a 18-49-es lakosság számára. A teljes lakosságban már kiábrándítóbb a helyzet, a viccparádénak is rossz TV2-s hírműsort (jobb híján nevezzük így) sajnos elég sokan nézik, az első 30-ban mind a hét adásuk szerepel, átlagosan úgy 777e nézővel, ez pontosan 777 ezerrel több, mint kellene.

A két top 50-es listába összesen egy nem TV2-s vagy RTL-s műsor, a Gasztroangyal került csak be, Borbás Marcsi főzőműsora elpusztíthatatlan, 385 000 stabil nézője van. És ha már kis tévék, ritkán kerülnek elő, mert alapvetően a top 50-et nézi az ember, de a teljes lakosságot nézve az Esti Frizbi Hajdú Péterrel 59. helyen végzett 341 ezer nézővel, a Heti Napló Sváby Adrással meg a 71. (292 ezer néző).

A napi bontás nagy kérdése az volt, hogy A Fal vs, A Piramis izmozás a második hétre hova eszkalálódott, illetve hogy az Áll az alku erőre kap-e vagy marad közepes, 11 százalék közötti közönségarányon. Az első kérdésre a válasz az, hogy ha szigorúan csak a műsorokat és nem a slotjukat nézzük, a verseny döntetlen, hétfőn és kedden A Fal, szerdán és csütörtökön A Piramis volt a jobb, pénteken meg ugyanazt a közönségarányt tudták. Ha a slotot nézzük, tehát azt az időszakot, amikor a két műsor egymás ellen látható, A Fal négy estét nyer meg, érthető, hogy az RTL bruttó 10-15 perccel hosszabb verzióban adja tegnap óta. Ennek eredménye majd csak jöbő héten lesz meg.

A kereskedelmi célcsoportban az Ál az alku csak egyszer, szerdán tudta átlépni saját, 11 százalékos árnyékát (14,6 lett), de hát a legostobább tévés vetélkedőtől ez is szép teljesítmény. A TV2-nek viszont a két vetélkedőn túl sok babér nem terem, a hétvégét ismét csúfosan bukták (a hét utolsó félórás blokkját nyerték csak meg a Valami Amerika végével), viszont a teljes lakosságban acélosak, az idősebb nézőknél A Piramis négyszer verte el A Falat, szívott a Barátok közt és az Éjjel-nappal Budapest is, sőt, a Jégkorszak 2 meg elkapta a Hobbit első egy óráját.

Ami a jelenleg látható magyar sorozatokat illeti, a heti két adással kipörgetett Válótársak kedden 17,2 százalékos közönségarány mellett 193 ezer, a csütörtöki fináléban 179 ezer (15,4) nézőt érdekelt, utóbbi a meglepőbb, egy sorozat záróadására azt hittem, többen odakapcsolnak majd, igaz, ebben nincsenek saturészeg közmunkások. A TV2-n szombaton este vetített Korhatáros szerelem is kifut lassan, a célcsoportban 152 ezer nézője volt és 10 százalék körüi közönségaránya, ami pont ahhoz elég, hogy a csatorna ne tudhasson döntést hozni a folytatásról, de szerintem ostobaság lenne elkaszálni egy évad után. Az MTVA-n a Tóth János 10 ezer nézőnek ment 18-49-ben és 0,6 százalékos közönségarányt hozott, a Csak színház és más semmi 0,2 százalékos közönségarányára és 2800 nézőjére viszont nincs magyarázat. (A teljes lakosságban 137 ezer nézőjük volt, az is siralmas.)   

A csatornacsoportok versenyében a teljes napot nézve 18-49-ben az ERL 24,3 - 20,6 arányban vezet a TV2-vel szemben, főműsoridőben pedig 28,8 vs 24,2 a verseny állása. 

Rovatok