Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen is törvényt sértett az M1

2018. április 4., szerda 14:07

Miután a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria is elmeszelte a köztévé Ma Reggel című műsorát, az MTVA az Alkotmánybírósághoz fordult, de ott is csak azt mondták, hogy az intézmény törvényt sértett. Az egymilliós bírságot viszont elengedték nekik.

Az Alkotmánybíróság tanácsa elutasította a Kúria Kvk.I.37.353/2018/2. számú végzése ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt. 

Az alkotmányjogi panasz előzményeként a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy az indítványozó médiaszolgáltató (az M1 televízió)  megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglalt esélyegyenlőség alapelvét azzal, hogy  Ma reggel című műsora 2018. február 28. és március 13. közötti műsorfolyamában a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelölő szervezetnek nem biztosított megjelenési lehetőséget. Ezen túlmenően a jogsértőt eltiltotta a további jogsértéstől, és kötelezte arra is, hogy az NVB határozat rendelkező részét az érintett televíziós műsorszám előtt tegye közzé, valamint 1 035 000 forint bírság megfizetésére is.

Az NVB-hez egy magánszemély nyújtott be kifogást a közszolgálat hírcsatorna eljárásával kapcsolatban: az M1 televízió „Ma reggel” című műsorában az országgyűlési választási kampány idején, azaz 2018. február 28. és március 13. között, a Fidesz–KDNP párt és a kormány képviselői, illetve a kormányhoz köthető elemzők rendszeresen szerepeltek. A beadványban 11 műsorszámot jelöltek meg, ahol a megjelent személyek a kormánypártok érdekében kampánytevékenységet folytattak és ennek során több esetben megnevezték a Jobbik Magyarországért Mozgalmat, és ezt a pártot, valamint az ellenzéket megszólalásaikban negatív színben tüntették fel. Ehhez képest a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyetlen egyszer sem kapott a műsorban megjelenési, reagálási lehetőséget, és a műsorba egyetlen ellenzéki politikus sem hívtak meg.

Az NVB határozatával szemben az M1 felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő. A Kúria döntésével – a bírság fizetésére kötelezés kivételével – helybenhagyta a határozatot, és megállapította: az NVB helytállóan jutott arra a következtetésre, hogy a kampányidőszakban a politikai, közéleti témákkal foglalkozó műsorban nem lehet csak egyes jelölő szervezetek vonatkozásában biztosítani a megjelenési lehetőséget. Az M1 erre alkotmányjogi panaszt nyújtott be Alkotmánybírósághoz, melyben kérte, hogy a testület a véleménynyilvánítási szabadság és a sajtószabadság megsértése miatt semmisítse meg a Kúria végzését.

Az Alkotmánybíróság az indítványt nem találta megalapozottnak.

Szabad és demokratikus választások nem képzelhetők el anélkül, hogy a sajtó ne a megfelelő tájékoztatáshoz kapcsolódó alkotmányos felelőssége szerint járna el. Az Alkotmánybíróság hangsúlyozza, hogy ez mindenekelőtt és leginkább a szerkesztés szabadságának elismerését, a tartalmi beavatkozás tilalmának tiszteletben tartását igényli az állam részéről.

Meghatározott körben azonban alkotmányosan indokolhatóvá és szükségessé válhat a tájékoztatást érintő egyes követelmények előírása. Minden jelöltnek alapvetően azonos lehetőségek kell, hogy a rendelkezésére álljanak a választási kampányban, vagyis a szavazatokért való verseny nyitott kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy az államnak elkötelezettnek kell lennie a törvények olyan alkalmazása iránt, amely a választási eljárás során biztosítja az egyenlő bánásmódot minden érintett vonatkozásában. 

Rovatok