Index Vakbarát Hírportál

A Viacom közben fű alatt a harmadik legnézettebb csatornacsoport lett

2018. április 20., péntek 17:02 | aznap frissítve

Az egész napra vetített, 18-49-es közönségarányt tekintve a magyar piacon a helyzet éveken át az volt, hogy az első két helyen az RTL- és a TV2-csoport áll (inkább a RTL, mint a TV2, de ez most irreleváns), a harmadikon meg a köztévé. Ez már eleve nem egy megszokott felállás Kelet-Európában, errefelé a köztévék piacvezetők szoktak lenni, és nem is kicsivel - igaz, más országokban nem kormányszócsőnek használják őket.

Az MTVA-nak ráadásul elég nagy portfoliója van, hét tévéadó tartozik hozzájuk (m1, m2, m3, m4, m5, Duna, Duna World), melyekkel országos lefedettség mellett minden szolgáltatónál ott vannak az első programhelyeken, szóval a harmadik hely a minimum lenne abból a pár milliárdból, amivel ki vannak tömve. De az első negyedévet tekintve már ez sem jött össze, sőt, a vad sorosozás és migránsozás azt eredményezte, hogy a nézők egynegyede elmenekült az MTVA-ről és a csatornacsalád összesített negyedéves közönségaránya 6,88 százalékra esett vissza, 24,6 százalékot vesztve a 2017-es év első három hónapjához képest.

Az élen az RTL áll (RTL Klub, RTL II, RTL Gold, Muzsika TV, Film+, Sorozat+, RTL+, és Cool) 23.73 százalékkal, ami 8,6 százalékos csökkenést jelent nekik. A TV2 csoport eléggé belehúzott, 12,4 százalékkal növelte a köznségarányát, most 20.7 százalékon van, igaz, ehhez van egy rahedli tévéjük is (TV2, Super TV2, Zenebutik, Izaura TV, Humor, Mozi+, Fem3, Spíler1, Prime. LiChi TV, Kiwi TV) és jön is hozzá még kettő (Spíler 2 és Spíler 3). Hogy aztán a tévé miből termeli ki az ehhez szükséges pénzt, azt nem kell ragozni, mindenki tudja, hogy az állami tévés reklámköltésből rájuk eső kb. 95%-ból, abból.

Az MTVA-tól a harmadik helyet megszerző Viacomnak nem jut az állami büdzséből, ők egy elég jól kijelölt úton mennek előre elég határozottan, és jutottak el mostanra 7,56 százalékra (de pl . tegnap 8 felett voltak az egész napot tekintve). Nekik eggyel több adójuk van (Comedy Central, Comedy Central Family, MTV, VH-1, Nickelodeon, Paramount, Nick Jr és Spike) mint a köztévének, de 100 százalékkal kevesebb állami hátszelük. És ami a kijelölt utat illet: Bartosz Witak, a cég vezérigazgatója 2014-ben ezt nyilatkozta az indexnek:

A célunk az, hogy a Viacom legyen a harmadik legnagyobb piaci szereplő, egyben a második legerősebb kábelportfólió  Magyarországon, ami nagy falat, hiszen a Viasat3 és a Viasat6 nagyon erős, több háztartásban vannak jelen, mint mi, és kiváló tartalmat sugároznak.

Rovatok