Index Vakbarát Hírportál

Az RTL Magyarország nem kér a Média Hungaryből

2018. április 20., péntek 10:30

Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese egyben programigazgatója azt nyilatkozta az Indexnek, hogy főleg a tavalyi konferencián történtek miatt döntöttek úgy, hogy nem mennek el a Média Hungaryre amit a honlapjukon 

hazánk éves médiaszakmai fóruma, a hazai elektronikus médiumok legjelentősebb és legnagyobb létszámú szakmai tanácskozásaként emlegetnek.

A konferencia további leírása is érdekes, hiszen Csermely Ákos, a konferencia főszervezője szerint ez egy olyan esemény, aminek

 szakmai programjában elsősorban előadások, szakmai eszmecserék és vitafórumok szerepelnek – több esetben egymással párhuzamosan is – annak érdekében, hogy lehetővé tegyék az egyes témák minél részletesebb kibontakoztatását.

A probléma Kolosi szerint a témákkal van, illetve azokkal, amiket Csremelyék nem szeretnének bolygatni. A tavalyi Média Hungaryn volt egy olyan panelbeszélgetés, Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója, Bednárik Imre, az ATV hírigazgató-helyettese, Borókai Gábor, az első Orbán-kormány volt kormányszóvivője, a Heti Válasz főszerkesztője, Bognár Bálint, a 24.hu termékmenedzsere, és Gedei Norbert, a Blikk.hu főszerkesztője vett részt.

Nehéz elképzelni, de a szervezők ennek a kerekasztalnak a résztvevőit arra kérték, hogy ne politizáljanak, ami persze elég lehetetlen feladatnak tűnik, meg eleve, milyen kérés ez egy olyan paneltől amiben két hírigazgató is ül? Kotroczó szóvá is tette, hogy a konferencia az utóbbi években elment egy olyan középutas, rázósabb, rizikósabb témákat kerülő irányba, ami meglehetősen visszás abban a politikai helyzetben, amiben ma az ország van:

Nem értem a Media Hungary konferencia szervezőit: miért kellene úgy csinálni, mintha nem alakult volna át teljesen a médiapiac az elmúlt egy évben? Én azonban mégis szeretném, ha szó esne arról, hogy a valódi újságírók és valódi médiumok egyre kevesebben vannak. Az elmúlt egy évben médiumok szűntek meg és új tulajdonosok jelentek meg a médiapiacon. Szomorú ezt kimondani, de az újságírás és az újságírás értéke változott, ma már kevés helyen dolgoznak az újságírószakma szabályai szerint emberek. (24.hu)

A panel után információink szerint a szervezők nagyon dühösek voltak, hogy mégis volt szó olyan kérdésekről, amiket ők letiltottak. Ez, Kolosi Péter szerint elfogadhatatlan, az RTL Magyarország és az R-Time nevű saleshouse így, ilyen feltételek mellett, nem kíván részt venni az idei eseményen. Erről Csermely Ákost hivatalosan is tájékoztatták.

A másik ok az lehet, hogy információink szerint az RTL Brandmánia című műsorát a szervezők nem engedik be a konferenciára (értsd: nem kapnak akkreditációt) azóta, hogy az évente összeállított, médiapiari erősorrendet tükröző Top50-es listájuk bejelentésére nem a Média Hungaryn kerül sor Siófokon, hanem egy külön eseményen, Budapesten.

A fentiekkel kapcsolatban megkerestük a Média Hungary szervezőit is, amint válaszolnak, a cikket kiegészítjük.

Csermely Ákos válaszolt, szavait szerkesztve közöljük:

A cikk több tévedést, és belemagyarázást tartalmaz, nyilván megvan Kolosi Péternek az indoka, hogy ezt miért a tavalyi konferenciát követően pont egy évvel, a mostani rendezvény előtt nyilatkozta. Láthatóan azzal a szándékkal, hogy a Media Hungarynek aláássa a brandjét és reputációját. Vajon milyen célok vezetik tevékenységüket? 

Megjegyzem, ahogy nekik is jogukban áll eldönteni, szerkesztési elveiket, úgy másnak is, jelen esetben a Media Hungary  szerkesztőinek is. Mi 23 éve követjük a politikamentességet konferenciáinkon, ezért is vesz rajta részt a szakma széles köre. 

Vajon miért szeretné az RTL , hogy a közismerten szakmai konferencia átpolitizálódjon? 

Az, hogy az RTL nem vesz részt az idei rendezvényen az ő döntésük, de miért kellett ezt kinyilvánítani?  Vajon mit szeretnének ezzel a kommunikéjükkel elérni? 

A TOP 50 szervezőivel tárgyalásban vagyok, voltam, döntésükről még nem értesítettek, köszönöm a tájékoztatást. 

Rovatok