Index Vakbarát Hírportál

A független közmédiáért tüntettek az MTVA-székház előtt

2018. május 3., csütörtök 20:31

Működésképtelen tévékkel és rádiókkal hívta fel a figyelmet az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt a Mérték Médiaelemező Műhely, a Magyar Újságírók Szövetsége és az aHang digitális mozgósító platform arra, hogy Magyarországon a közmédia nem látja el legfőbb feladatait, és arra, hogy milyen pontokon lehet, a kétharmad mellett is, számon kérni rajta az átláthatatlan működést és az egyoldalú tájékoztatást.

A meghibásodott készülékekre ragasztott betűk a Független közmédiát! feliratot adták ki az MTVA székháza előtt, ahol Papp Dóra, az aHang kampányigazgatója elmondta, hogy a Mi vagyunk a többség, az elmúlt két, több tízeres tüntetést szervező csoport indította el az aHang felületén a Szabadítsuk fel a közmédiát, szüntessék meg az MTVA-t! petíciót, melyhez pár nap alatt 8000 aláíró csatlakozott.

A Nemzetközi Sajtószabadság Napja alkalmából az aHang, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Magyar Újságírók Országos...

Közzétette: Magyarhang – 2018. május 3.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője arról beszélt, hogy a magyar közmédia csak bitorolja az elnevezést, sokkal inkább tekinthető állami vagy pártmédiának. A médiaszakértő szerint a változó médiapiacon is nagy szükség van a közmédiára, hiszen az európai megközelítés szerint annak feladata az lenne megjelenítse az egymással szemben álló álláspontokat, valamint hogy párbeszédet teremtsen, helyette azonban

egy politikai érdek kiszolgálását látja el nagyon magas költségvetés mellett.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke szerint az állami média azon szeletének, amely a közélettel, politikával foglalkozik, nincs olyan részlete, amely törvényesen működne. Hozzátette:

De még ebből a törvénytelen működési gyakorlatból is kilógnak a miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatai. A Fidesz 2010-ben saját médiaszabályozást állított össze magának a kétharmaddal élve, de ez az egypárti szabályozás sem tekinti semmilyen szempontból kiemelt szereplőnek a kormánypárt vezetőjét, a miniszterelnököt. Utánanéztünk, de sem a médiatörvény, sem a közszolgálati kódex nem tulajdonít kiemelt szerepet a kormánypárt vezetőjének vagy a miniszterelnöknek. Ezzel szemben sokszínű és pártatlan tájékoztatást írnak elő, a politikai alternatívák bemutatását és a vélemények ütköztetését. Tehát ezekből a törvényekből nem lehet levezetni a fix műsoridős gyakorlatot. Nyílt levélben szólítjuk fel az MTVA-t, hogy vagy szüntesse meg a miniszterelnök péntek reggeli Kossuth rádiós szereplését, vagy adja meg ezt a lehetőséget a többi párt vezetőjének is.

Ezt a nyílt levelet bárki elküldheti az MTVA-nak, ha elégedetlen a közmédia azon gyakorlatával, hogy aránytalan szereplési lehetőséget biztosít a miniszterelnöknek a többi párt vezetőjével szemben, áll az aHang csütörtöki közleményében.

A tiltakozás végén az aktivisták teleragasztották az MTVA-székház bejáratát a petíció aláíróinak üzeneteivel. "Tisztességes tájékoztatást szeretnék kérni az M1-M2-M3-Duna-Duna World-M5 televíziók hírműsorába! Jelenleg hitelesebb a Comedy Central csatorna és a Cartoon Network csatorna is!" – hirdette például az egyik felirat.

Rovatok