Index Vakbarát Hírportál

Pert vesztett a Mediaworks a hamisított Orbán-interjú ügyében

2018. május 4., péntek 00:56

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks csütörtökön elvesztette azt a munkaügyi és kártérítési pert, amelyet a Fejér Megyei Hírlap két kirúgott szerkesztője indított a lapot megjelentető kiadóvállalat ellen, írja a 24.hu.

Mint ismert, a Fejér Megyei Hírlapban 2016 decemberében megjelent, meghamisított miniszterelnöki interjú miatt több lapszerkesztőt elbocsátottak. Közülük ketten, Hajnal Csilla, a lap akkori felelős szerkesztője és beosztottja, Klecska Ernő lapszerkesztő munkaügyi pert indított a kiadó ellen, mert szerintük jogszerűtlenül rúgták ki őket, semmi közük nem volt a hamisításhoz.

Ahogy korábban cikkeztünk róla, a karácsonyi Orbán-interjú szövegébe valaki illetéktelenül belenyúlt, és olyan mondatokat adott a kormányfő szájába, amilyeneket valójában nem is mondott. Például: "Kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket." vagy "Az ápolónők bérét emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik." Az ügyben akkor ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a rendőrségen.

A bíróság egyelőre szóban ismertetett, nem jogerős ítéletében csütörtökön megállapította, hogy a Mediaworks a Munka Törvénykönyvét megsértve bocsátotta el munkavállalóit, a szerkesztőség által küldött kész, tördelt oldalakba a helyi szerkesztők már nem nyúltak bele, ha a tartalom ellenőrzését a veszprémi központi szerkesztőség előzetesen már elvégezte.

A bíróság az egyik felperes számára 3,12 millió forint kártérítést, továbbá annak 2017. szeptember elsejétől számított törvényes kamatát, valamint 2,94 millió forint elmaradt munkabért és 381 ezer forint perköltséget állapított meg, amelyet a Mediaworks köteles megfizetni. A másik felperes 2,9 millió forint kártérítést, annak kamatát, 1,62 millió forint elmaradt bért, 291 ezer forint perköltséget remélhet. A kiadót továbbá közel 644 ezer forint állami illeték, valamint az egyik vidékről berendelt tanú meghallgatásának kb. 10 ezer forintos költsége is terheli, írja a 24.hu.

A bíróság ugyanakkor elutasította a két felperes sérelemdíjra vonatkozó igényét, szerintük a több órás meghallgatás során tapasztalt megalázottságérzet csupán szubjektív érzés volt, mivel sem a tanúk, sem a felperesek nem tudták elég jól bizonyítani, hogy megalázták a szerkesztőket. "Biztos voltam benne, hogy ez az ítélet születik majd (...) reméltem ugyanakkor, hogy a sérelemdíjat is megítélik majd, nem a pénz miatt, hanem az igazságérzetem miatt, mert szerintem ha az embert 12 órán át hallgatják ki étlen-szomjan, az alapját képezheti ennek, de sajnos ezt a bíróság szerint nem bizonyítottuk kellő alapossággal" – mondta Klecska Ernő a 24-nek.

A másik felperes, Hajnal Csilla ezúttal nem szeretett volna nyilatkozni, azt mondta, szeretné végre elfelejteni az ügyet. Az ítélet nem jogerős, az elektronikus kézbesítés után lehet fellebbezni ellene.

Rovatok