Index Vakbarát Hírportál

Sólyom László kiállt a Heti Válasz mellett

2018. június 13., szerda 15:26

Sólyom László volt köztársasági elnök publicisztikában szólalt fel a Heti Válasz mellett, amelyről a hónap elején derült ki, hogy miután visszalépett a lap lehetséges amerikai, de magyar gyökerű vevője, a továbbiakban csak elektronikus formában fog megjelenni.

"A Heti Válasz megtartotta a helyes mértéket. Szerzői azt írták, amit gondoltak, nem parancsot vagy elvárást követtek. A Heti Válasz nem írt vállalhatatlant; nem volt lapjain félelemkeltés, gyűlöletszítás. Megmutatta, hogy az elkötelezettség nem jár bezárkózással, nem tartotta eleve rossznak, aki másként gondolkozik" – írja Sólyom a legfrissebb számban.

A volt köztársasági elnök a cikkben hangsúlyozza: egyszerű olvasónak tartja magát, még csak nem is hűségesnek, mert előfizetése sem volt sosem, ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy több alkalommal jelent meg írása a Heti Válaszban.

A Heti Válasz rendszeresen közölt interjúkat olyan vállalkozókról, akik saját erejükből vitték sokra, nem pedig állami vagy önkormányzati megrendelésekkel. Meg lehetett ismerni gondolkodásmódjukat, kultúrájukat. Nem tudjuk, kire szavaznak. De azt igen, hogy bár a »polgári Magyarország« politikai termék lett, igenis létezik, s megvan ma is. Nagyon széles réteg maradna elhagyatott, amelynek értékrendje nem változott, de elvesztette képviseletét

– írja Sólyom egy héttel azután, hogy a főszerkesztő, Borókai Gábor bejelentette, hogy nem sikerült megmenteni a lapot. A kiadó csődeljárást kezdeményezett, a lap pedig (a helyzet rendeződéséig) június 7-én, múlt csütörtökön, jelent meg utoljára nyomtatott formában.

Áprilisban az Index is megírta, hogy Simicska Lajos úgy döntött, visszavonul a médiából, ami a Magyar Nemzet megszűnését, a Lánchíd Rádió elhallgatását, valamint a Hír TV racionalizálását jelentette. A döntéssel a Heti Válasz sorsa is kérdésessé vált: a hetilapnak a megmaradásához új vevőt kellett volna találnia, aki tovább finanszírozza az újságot.

A főszerkesztő a meg nem nevezett amerikai üzletember visszalépésével kapcsolatban azt írta: "Arra kellett rádöbbennie, hogy a kormányzati bojkottal veszteségessé tett lapunk nem fordítható termőre az erős politikai ellenszélben." Borókai azt is bevallotta, hogy a G-nap után kormányközeli körök arra biztatták a szerkesztőséget, hogy távozzanak a kegyvesztett Simicska köréből, és alapítsanak kormányközeli újságot, amire "gáláns ajánlatot" is tettek.

Rovatok