Index Vakbarát Hírportál

Cross FM néven indulhat új rádió Budapesten

2018. június 22., péntek 11:24

A jelenleg használaton kívüli Budapest 98,6 MHz-en indulhat új körzeti közösségi rádió Cross FM néven. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Manna Vision Media Kft. ajánlatát nyilvánította nyertesnek eheti ülésén. A pályázaton a Manna Vision Media Kft. mellett a Scaletta Kft. indult. Ezen a frekvencián korábban az Est FM és a Radiocafe sugárzott adást.

A Cross FM-nek 45 napja van a hatósági szerződés megkötésére, majd 120 napja a az adás megkezdésére. A rádió vételkörzetében úgy kétmillió fő lakik egyébként, és mivel közösségi rádió lesz, nem kifizetni a többmilliós frekvenciadíjat sem. Az új rádió a pályázatában megjelöltekkel összhangban elsősorban felekezetközi hitbéli értékrendet közvetítő, családcentrikus csatorna kíván lenni, hírekkel, magazinműsorokkal és minőségi könnyűzenei kínálattal, a helyi és tematikus közösségekkel együttműködve. A Manna Vision Media Kft. tulajdonosa az a Horváth Gergely, aki tavaly májusig a Petőfi Rádió és a Petőfi TV felelős szerkesztője volt.

A Médiatanács bírságolt is, 600 ezer forintra büntette a TV4 és a Galaxy4 (leánykori nevükön 4-es csatorna és Galaxy TV) médiaszolgáltatóját, miután az az év első negyedévében a két csatornán összesen tizenkétszer tett közzé túl hangos reklámot vagy műsorelőzetest. A médiatörvény a nézők védelme érdekében egyértelműen előírja, hogy a reklámok, televíziós vásárlást célzó műsorszámok, műsorelőzetesek, illetve az ezekre vonatkozó figyelemfelhívás hangereje nem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké.

A debreceni helyi közösségi FM90 Campus Rádió szolgáltatóját is megmázsálta a Médiatanács, egészen pontosan 80 ezer forintra, mert a rádió a vizsgált áprilisi adáshéten a szerződésében vállaltnál kevesebb

valamint túllépte az ismétlések maximális arányát is. Sőt, nem teljesítette a közszolgálati műsorszámokkal kapcsolatos vállalását és az erre vonatkozó törvényi minimumkövetelményt sem.

Rovatok