Index Vakbarát Hírportál

Az MTVA bukott egy pert, de nem adja ki az LMP erről szóló közleményét

2018. október 10., szerda 18:48 | aznap frissítve

Szerdán mi is megírtuk, hogy pert vesztett az MTVA az LMP-s Demeter Mártával szemben, így közzé kellett tenniük, hogy eddig háromszor forgatott az orosz állami propagandatévé, az RT a közmédia Kunigunda utcai székházában.

Az LMP az ügyben még szerda délután akart közleményt kiadni az MTI OS-ben, az MTVA ugyanakkor megtagadta a szöveg közlését arra hivatkozva, hogy az

sértené a közmédia jó hírnévhez fűződő jogát.

A pártnak küldött indoklásuk szerint a közlemény az OS szabályzatának 14.2 pontjába ütközik, ezért azt nem áll módjukban kiadni, emellett pedig felhívták a párt figyelmét arra is, hogy a szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, ezért pedig semmilyen felelősséggel nem tartozik.

A vonatkozó pont egyébként úgy fogalmaz, hogy

A közlemény [...] nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen

Az LMP-s közlemény - amelyet az Indexnek is elküldtek - egyrészt beszámol az MTVA által elbukott adatperről és az LMP-s politikusok győzelméről. Másrészt az áll benne, hogy "Demeter Márta és Ungár Péter megteszik a szükséges további lépéseket: ki fogjuk deríteni, hogy milyen politikai együttműködés keretében forgathatott az orosz propaganda a magyar köztelevízió épületében: vajon egy újabb Putyin-kérésnek akartak-e a politikai komisszárok megfelelni?" 

Rovatok