Index Vakbarát Hírportál

143 millió forintra büntették az alekoszos Való Világot

2018. október 31., szerda 11:14

Összesen 143 millió forintra büntették a Való Világ negyedik, 2010-es szériáját az NMHH szerdai közleménye szerint. Ez volt az, amiben (8 éves spoiler!) Nagy Alekosz lett a győztes.

A vitatott bírságot huszonegy műsorszám és azok előzeteseinek hibás korhatár-besorolása, valamint burkolt reklámozás miatt kapta a szolgáltató

- írja a közlemény. A jogerős döntés hét évnyi bírósági procedúra után született meg, és a Médiatanács határozatán csak minimális mértékben változtattak közben.

A Médiatanács még 2011-ben döntött arról, hogy a Való Világ 4 2010 novemberében és decemberében leadott huszonegy epizódja és azok előzetesei nem a megfelelő korhatári-besorolást kapták. A testület döntése szerint a műsort többek között a

közvetlen szexuális utalások, a trágárság, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás bemutatása miatt

a szolgáltató által besorolt korhatár-kategóriánál – 12 éven aluliak számára nem ajánlott – magasabb kategóriába kellett volna sorolni, írja a közlemény.



Mivel az epizódok előzetesei a kifogásolt részeket szintén tartalmazták, és a rossz gyakorlat szerint napközben sugározták őket (nem pedig a magasabb besorolás szerinti este 9 és hajnali 5 óra között), a testület a műsorszámok és az előzeteseik miatt is elmarasztalta az RTL Klub médiaszolgáltatóját. Ugyanebben a novemberi és decemberi időszakban minden adásban – összesen 38 epizódban – a képernyőn a különböző márkákat több esetben előzetes figyelmeztetés nélkül jól azonosíthatóan mutatták, vagyis a szolgáltató burkolt reklámokat tett közzé.

Az RTL Klubot összesen 142 724 884 forint bírság megfizetésére kötelezték.

A hét éve húzódó ügy részleteiről az NMHH oldalán lehet részletesebben olvasni. Egészen véletlenül most hétvégén indul a realityshow kilencedik évadja az RTL-en.

Rovatok