Index Vakbarát Hírportál

Atomjaira hullott a TV2 ősze

2018. november 6., kedd 11:32

Lehet eufemizálni, kerülgetni a forró kását, mellébeszélni, bullshittelni, előhozakodni a 29-63 év közötti vidéki, diplomás, kék szemű, szingli nők között elért sikerekkel, de a tényeken ez nem sokat változtat: a TV2 ősze az első heti fellángolás után kártyavárként dőlt össze, csak éppen ebben a játékban nem újrahasznosított papírból vagy műanyagból (bizony, a modern lapok már abból vannak) vannak a lapok, hanem szorosan összepréselt húszezresekből.

A legutóbbi, 44. héten szombaton a TV2 nemhogy a második legnézettebb csatorna nem volt főműsoridőben, de nagyobb közönségaránya volt a Mozi+ nevű filmcsatornájuknak, az RTL Film+ nevű, dettó filmeket sugárzó kábeltévéjének és a Viasat3-nak is, a Cool pedig csak 0,5 százalékkal maradt le tőlük. De ne legyünk igazságtalanok, emeljük ki azokat a műsorokat, melyekkel a TV2-nek sikerült sávot nyernie a héten 18-49-ben:

És ennyi. Ez az, amit a szakajtónyi közpénzből, a reklámbevételekből és az előfizetői díjakból sikerült összekaparni. Meg az öt (!) százalékos közönségarányt a szombati főműsorra (Viasat 5,1, F+ 5,4, Mozi+ 5,1, RTL Klub 27,2), és 9,5 százalékot az egész hetet tekintve. Az RTL 18,2 százalékos átlaggal zárta a hetet.

A teljes lakosságra is nézzünk rá, mert a TV2 célközönsége eleve idősebb, ők maguk is 18-59-ben mérnek, szóval nem titok ez:

Jó, picivel jobb, hiszen este 7 és 11 között (ez a főműsoridő) van 56 félórás sáv, amiből menten meglett nyolc, az meg több mint a kereskedelmi korcsoportban elért öt, ugye. A nullánál meg pláne, mert azért korábban olyan hete is volt a TV2-nek, nem is egy.

Szóval szarban vannak, mármint lennének, ha normális országban élnénk, de nem abban élünk.

A szombati nap kivételével minden nap van saját gyártásuk, azaz költenek a programmingra, csak éppen hatása nem nagyon kimutatható. A TV2 az ilyeneket egy-egy legyintéssel intézi el, és a csatornacsoportra mutogat, amiben elméletileg jobban állnak. Igaz, az egész napi közönségarányt tekintve a múlt heti eredmény 25,7% vs. 21,7% (nem az ő javukra), a főműsorban pedig 32,9% vs. 23,1%. Ha pedig levesszük a főcsatorna teljesítményét egy egyszerű kivonással, akkor azt látjuk, hogy főműsorban a TV2 tíz csatornával hozott 12,1 százalékos közönségarányt, az RTL meg héttel 14,7 százalékot - ez mellveregetésre nemigen ad okot, ugye.

A megsemmisítő vereségnek több oka van, az egyik nyilvánvalóan az az X-Faktor, ami 2018-ban 2010-es közönségarányokat produkál:

Az 5. és 6. adás volt múlt héten, itt ment először szembe az X-Faktor a Sztárban sztárral, mármint vasárnap, a hagyományosan duplázó tábori adásokkal. (Jövő héten is ez lesz, jön a mentorházas kör.) A Sztárban sztár így is a TV2 legjobban nézett showműsora volt a múlt héten (is) a maga 721e nézőjével (teljes lakosság) és 18-49-ben elért 13,9 százalékos közönségarányával, amiből szerintem még többet buktak volna, ha az RTL nem du 5-re teszi a VV9 beköltöző show-ját, hanem 7-re (így is tudott 7,3 százalékot). A számokhoz hozzátartozik, hogy a mostani a Sztárban sztár legkevésbé nézett évada, az első kettő adásai egymillió alá nemigen mentek és a 30 százalékos közönségarány is stabilan megvolt.

És egy kis színes a végére: a DunaTV-n hétfőn este fél 12-kor sugárzott Soko - Alpesi nyomozók nézettségét 18-49-ben 178 fősnek írja a Nielsen, ami effektíve azt jelenti, hogy senki nem nézte (az RTL-en a Magyarul Balóval) 48 575, a TV2-n az Elrabolva 35 509 nézőt érdekelt, szóval tévézni szoktak a népek azért ilyenkor is. A teljes lakosságot nézve, és most megkockáztatom, hogy ez nem a 4-18 éveseket, hanem a 49+-os korosztályt jelenti, a Soko nézettsége 27 545 fő volt.

Rovatok