Index Vakbarát Hírportál

Idén az X-Faktor a magyar tévé Halálcsillaga

2018. november 20., kedd 13:33

Majd ha egyszer nagy leszek, kinyomozom, hogy a magyar tévés népléleknek ugyan mitől olyan fontos, hogy hetente legalább egyszer, de akkor rohadt hosszan, ismeretlen emberek énekeljenek neki, mert a helyzet az, hogy az élő adásokra általában visszaeső, de legalábbis csökkenő nézettséget produkáló X-Faktor múlt szombaton a 2017-es eredményére 10 százalékot rátéve (megint) megnyert mindent, amit lehetett, teljes lakosságban, kereskedelmi célcsoportban, ahol csak mérik. A TV2 a két héttel ezelőtti, tragikus teljesítményhez képest javított, de csoportszinten sem tud mit kezdeni az RTL-lel.

Az első helyhez 18-49-ben 31,6 százalékos, a teljes lakosságot nézve 28,9 százalékos közönségarány kellett az X-Faktornak, ami 428 000 ill. 1,01 milliÓ nézőt jelentett szombaton. Ezt a napot simán vitte is az RTL, ahogy a hétköznapokat is, a főműsoridőben a 18 -49 év közötti tévénézők átlagosan 17 százaléka választotta őket a második TV2 10 százalékával szemben. Nekik a vasárnap maradt csak, a Sztárban sztárnak és a felvezető Tényeknek köszönhetően a hét utolsó napján 13,9% vs. 11,7% volt a verseny állása.

A toplistákból az derül ki, hogy a TV2 a teljes lakosságban a vasárnapi diadallal menten két műsort is felküldött a dobogóra, és az elő harmincban 11 műsorral szerepelnek, 18-49-ben viszont a Sztárban sztár csak hatodik, a top30-ba pedig csak hét műsoruk jutott be:

A napi bontást nézve az látszik, ami a Nyerő párossal elindult, a Survivorral folytatódott és most a Konyhafőnök VIP-pel is tart: az RTL este hétórás sávja az erős híradós felvezetésre épülve mindent megver, amit a TV2 ellene betol (a TV2-s műsorokból csak a releváns félórákat vettük figyelembe):

A főműsor (19:00) előtt a Híradó és a Tények folytat nagy csatát 18-49-ben, sokszor csak a nüanszok döntenek:

Reménysugár annyi van a TV2-nek, hogy az új műsorok közül a Ninja és a Legbátrabb páros is elkapja az Éjjel-nappal Budapestet egy-egy félórás sávban, de nagyjából ennyi, hiszen mindkét sorozatuk (Bogaras szülők, nagyon) és Korhatáros szerelem (péntek, kicsit) kikap a kereskedelmi korosztályban, a többi műsortól meg eleve nem lehetett semmit várni.

Az este tízórás sáv a VV9 elindulásást követően elég kiélezett lett, hétfő és csütörtök között a trashreality közönségaránya nem megy 7 százalék alá (7,8; 8,4; 9,7; 7.3) és ezzel verte a TV2-t is, pénteken, szombaton és vasárnap viszont bezuhant (5,4; 3,3 és 6,4), de így is istenes, amit produkálnak.

A végére pár érdekesség:

Rovatok