Index Vakbarát Hírportál

Válasz Online: Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke

2019. február 13., szerda 09:49

Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke, írja a Válasz Online.

A cikk szerint Andy Vajna kormánybiztos és TV2-tulajdonos halála után négy nappal, január 24-én a TV2 Média Csoport Zrt. rendkívüli közgyűlést tartott az Andrássy út 59. szám alatti épületben  – ez érdekes módon nem a saját székháza, hanem Mészáros Lőrinchez köthető cégek székhelye –, ahol az Echo TV igazgatója, Vaszily Miklós került a tévé élére.

A Válasz Online szerint a TV2 igazgatósága is megújult, tag lett a Mészáros Lőrinc-féle cégek tőzsdei jogi képviseletét ellátó Kertész Tamás József, illetve Czira Szabolcs Sándor, a Duna Aszfalt Kft. ügyvédje. A tanácsban ott van még az OTP-s Barna Zsolt is, aki ugyancsak kötődik Mészároshoz.

A cikk szerint mellettük maradtak még a testületben Vajnához hű tagok is: a csatorna vezetője, Dirk Gerkens, Rákosi Tamás, Horváth Balázs (a „Rogán Antal–Habony Árpád-féle kommunikációs élcsapathoz kötődő ügyvéd"). Új szereplő az amerikai illetőségű Samuel R. Falconello, akit a lap Andy Vajna állandó cégtársaként azonosít.

Andy Vajna örökségéről és Vaszily Miklós TV2 körüli feltűnéséről itt írtunk. Már akkor valószínűsítettük, hogy nem egyszerű öröklési kérdésről van szó, mivel Vajna nem a saját pénzéből vásárolta meg a csatornát. Részben az alapvetően a magyar külkereskedelem támogatását szolgáló Eximbanktól kapott hitelből, részben egy másik pénzintézettől kapott pénzből vásárolt be 2015-ben, majd két évvel később kiváltotta az eximbankos hitelt, amihez az MKB-tól kapott hitelt. Ennek pedig 49 százalékban Mészáros Lőrinc a tulajdonosa, 32 százalékban meg az a Szíjj László, akivel Orbán Viktor szokott focimeccsre repülni. Az MKB tehát már Vajna életében is akkor vehette volna át a TV2-t, amikor akarja. A másik ok, amiért a TV2 jövője nem egyszerűen Vajna Tímea hangulatán múlt, hogy a csatorna a bőkezű állami reklámköltések nélkül fenntarthatatlan, így komolyan fel sem merülhetett, hogy Vajna halála után kiváljon a kormányközeli médiagépezetből. Vaszily Miklós kinevezése mutatja, hogy ez tényleg nem is várható.

Vaszily 2015 augusztusa óta dolgozott a közmédia vezérigazgatójaként, előbb megbízottként, majd 2016 októberében véglegesítették. 2016 tavaszán az ő irodájában találtak lehallgatókészüléket, később nyomozás indult.

A cégvezető 1996-ban végzett a Budapesti Közgazdasági Egyetemen, 1997-ben pedig az ELTE jogi karán diplomázott. 2001-től a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. vezérigazgatója volt, 2005-től az Index.hu Zrt. vezérigazgatója lett. 2007-től a társaságok vezetése mellett a tulajdonos a Közép-Európa Média Zrt. vezérigazgató-helyettesi tisztjét és igazgatósági tagságát is betöltötte. 

2010 februárjától 2014 novemberéig az Origo Zrt. vezérigazgatója volt, az ő igazgatása alatt kellett távoznia az Origo éléről Sáling Gergő főszerkesztőnek, röviddel azután, hogy a portál Lázár János különös költekezései miatt kezdett vizsgálódni. 2018-ban lett az Echo TV vezérigazgatója.

Rovatok