Index Vakbarát Hírportál

Kiszállnak Schmidt Máriáék a Figyelőből

2019. február 25., hétfő 19:24 | aznap frissítve

A Figyelő szerkesztőbizottsága, azaz Schmidt Mária, Lánczi Tamás és Berecz Kristóf közleményt adott ki, ami szerint lemondanak és átadják az irányítást a hetilap új tulajdonosának, a Liszkay Gábor irányításával megalakult fideszes médiaholdingnak.

 A mai nappal a Figyelő szerkesztőbizottsága lemond és átadja a lap irányítását az új tulajdonosnak. Köszönjük, hogy munkatársaink segítségével ilyen színvonalas és korszerű lapot tudtunk létrehozni. Öröm és megtiszteltetés volt a közös munka. Köszönjük olvasóink támogatását, biztatását, kitartását. Minden erőnkkel igyekeztünk azt megszolgálni.

A Figyelő jövőjéről az új tulajdonos fog határozni. A mi munkánk itt befejeződött. „Jó mulatság, férfimunka volt!”

A Figyelő 2016 decemberében került Schmidt Mária egyik cégének tulajdonába, miután a nagy múltú gazdasági hetilap már évek óta súlyos pénzügyi gondokkal küzdött. 2017. február 1-én az addigi főszerkesztő, Lambert Gábor beadta a felmondását, és ezzel egy időben az eredeti független szerkesztőség tagjai is szinte kivétel nélkül otthagyták az újságot. Az új főszerkesztő, Lánczi Tamás politológus markánsan kormányközeli irányba fordította a lapot, amely az elmúlt két évben többször is súlyos botrányokba keveredett, például amikor listázták Soros György állítólagos hazai kiszolgálóit, vagy – fél évvel megelőzve az intézmény elleni frontális kormányzati támadást – a Magyar Tudományos Akadémia kutatóit vették célkeresztbe liberalizmusuk miatt.

A Figyelő 2018. november 28-án a többi kormányközeli sajtótermékkel együtt a Fidesz új médiabirodalmának, a Közép-európai Sajtó- és Média Alapítványnak a része lett. Akkor azonban még úgy látszott, hogy Schmidt Mária csapata meg kívánja tartani a lap szakmai irányítását, ugyanis más beolvadó médiumokkal ellentétben kiadtak egy közleményt, amiben bejelentették egy szerkesztőbizottság megalakulását. Erről akkoriban azt írták, hogy a szerkesztőbizottság garantálja a lap folyamatos és zavartalan működését.

Rovatok