Index Vakbarát Hírportál

Az Apple TV lehet a kontentfogyasztás kapudrogja

2019. március 25., hétfő 23:19

Az Apple idei Nagy Bejelentésének első egy órájában tulajdonképpen semmi érdekes nem történt, mármint nekünk, magyaroknak. A hagyományoknak megfelelően minden megszólaló vidám, energikus és nagyon lelkes volt, a "remek" volt a legenyhébb, a "bombasztikus" meg a legdurvább jelző, ami egy olyan eseményen elég fura, amin tulajdonképpen semmi forradalmit nem jelentettek be, de azt amit igen, úgy tálalták, mintha ők fedezték volna fel a szeletelt kenyeret.

A News és News+ szolgáltatásuk az Apple Card és Apple Cash nevű termékükhöz hasonlóan itthon nem lesz elérhető, ráadásul az előbbi egy felturbózott, igaz, nagyon szép, hírolvasó app, amihez hasonló már van, nem is egy (pl. Flipboard), és csak Észak-Amerikában elérhető, utóbbi meg egy olyan hitelkártya, amit nekünk soha a büdös életbe' nem fognak adni. Jó, a News-ban havi 10 dollárért 300 magazin (először háromezret mondtak, majd a közönségből hallatszó hörgés hallatán javítottak) és olyan napilapok, mint az LA Times, is elérhető lesz, ami valóban jó üzlet. A játékokat megreformáló (nem én mondtam, hanem egy rém lelkes nő a színpadon) Arcade-ről itt írtunk már, ez jónak tűnik, és minket is érint, ahogy az utolsó nagy bejelentés is, legalábbis egy része: az Apple nagyon sok pénzt elköltve akar a világ első számú online tévé/steramingszolgáltatója lenni.

Ősszel vezetnek be két dolgot is, az egyik az újragondolt Apple TV, magyarul Apple TV, a másik meg az ennél is fantáziadúsabb Apple TV Plus névre hallgat, a fordítástól eltekintenénk, akinek nagyon kellene, itt van. Az Apple TV nevű app májusban újul meg, és onnantól ez lehet a világon jelenleg 1,4 milliárd, iOS-t futtató készülék (és a ki tudja, hány OS X-et futtató számítógép) tulajdonosainak a Tartalomfogyasztó Kapudrog. Az történik ugyanis majd, hogy az Apple TV appon át 150 szolgáltatást lehet elérni, persze a földrajzi korlátok figyelembe vételével. Azaz a 150-es plafon az USA-ra vonatkozik, nálunk meg az is lehet, hogy hiába nyomogatjuk, csak a "sajnáljuk, ez a szolgáltatás az ön országában jelenleg nem elérhető" üzenetet kapjuk.

Az amerikaiaknak azonban remek megoldás ez, hiszen arra játszik rá, ami az egyik legfontosabb az embernek: az egyszerűségre és a kényelemre.

Míg a jelenlegi helyzet az, hogy ha több szolgáltatást akarnak igénybe venni, akkor azokra egyenként fel kell iratkozniuk, azaz külön az HBO-ra, a Showtime-re, a Hulura és így tovább, májustól elég csak belépni az Apple TV appba, kiválasztani a szolgáltatásokat, és a fizetés az Apple fiókon keresztül meg is történik, nem kell hat passworddel törődni, és mindenféle szolgáltatói rigolyákkal foglalkozni. Az Apple ráadásul reklámmentességet ígér, ami az olyan adók, mint a mi kereskedelmi tévénknek megfelelő CBS vagy az ESPN nevű sporttévé esetében egyelőre kérdéses, hogy valósul meg, de majd megoldják, okos emberek dolgoznak rajta. Mindezt offline is elérhetjük, azaz a repülőút előtt letöltjük a kedvenc epizódjainkat, és a gépen megnézzük őket. Ez eddig is működött az Amazon vagy a Netflix esetében, de korlátokkal, nem mindent lehetett ugyanis leszedni, de az Apple bejelentése arra utal, hogy náluk nem lesznek megkötések.

Ami ebben a legfontosabb, legalábbis a most dúló, kvázi streamingháború szempontjából, hogy

az Apple szolgáltatásán át az HBO, a Hulu és az Amazon is elérhető lesz,

azaz nem kell külön appot telepíteni hozzájuk, sőt, a Samsung okostévék is megkapják az Apple TV app új verzióját. A Netflix ebből a buliból kimaradt, ahogy a Disney+-ról sem szólt a fáma. Az Apple azt ígéri, hogy a Netflix és az HBO GO/NOW algoritmusaihoz hasonlóan az ő appjuk is figyelni fogja a nézői szokásokat, és annak megfelelően ajánl majd új tartalmat, attól függetlenül, hogy annak a csatornának előfizetői vagyunk-e vagy sem.

Mert azt nem szabad elfelejteni, hogy az Apple-nek ebben az a biznisz, hogy ha rajtuk keresztül fizetünk elő valamire, abból ők részesedést kapnak. Ez a modell egyébként nem újdonság az Amazon Video is kínál a filmeken és saját gyártású sorozatokon túl komplett tévécsatornákat és azok tartalmait - elő lehet fizetni, teszem azt, a Starz nevű adóra, de ha csak az Outlander című sorozat érdekli az embert, akkor részenként is megveheti. Hogy az Apple-ön keresztül milyen konstrukciók lesznek elérhetők, májusban derül ki.

Ami minket a fentieknél még jobban érint, az a régóta tervben lévő, máris súlyos dollárszázmilliókba kerülő Apple TV Plus, ami az Apple saját streamingszolgáltatása lesz, illetve egy eleme a bejelentett új TV appnak, amit 100 országban el lehet majd érni ősztől (vélhetően nálunk is). Az, hogy az Apple beszállt a sorozatbizniszbe, nem újdonság, 2017 elején kezdték el az aktív fejlesztést, és több online reality formátummal a mai napig jelen vannak, de fikciós tartalmakkal még nem jelentkeztek, mert, mint azt a cég többször is hangsúlyozta,

nekik a legjobbak kellenek, akiket nem fognak sürgetni, hiszen a varázslathoz idő kell. Meg pénz.

Az Apple-nek az utóbbiból annyi van, hogy fel sem nagyon lehet fogni: 2019 első negyedévében már 245 milliárd dollárnyi készpénztartalékon ültek (kínjukban?) vigyorogva. Ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha nagyon akarták volna, a 21st Century Fox-ot (74 milliárd dollár) és a Netflixet (kb. 150 milliárd) egyszerre megvehették volna, és jutott volna lóvé egy kis pezsgőre is. Ezzel azt akarjuk jelezni, hogy az Apple jelenleg olyan sorozatot forgat, és azzal, akivel akar. Ha Spielberggel, akkor vele, ha JJ Abramsszel, akkor meg vele. Eddig úgy kétmilliárd dollárt költöttek tartalomfejlesztésre, ami kellemes összeg, igaz, a Netflix csak tavaly meg kilencmilliárdot, szóval van még mit behozni Tim Cookéknak.

Az ősszel induló szolgáltatásról azt lehet tudni, hogy lesz, meg azt, hogy pénzért adják majd, de ennél többet nem nagyon. A készülő sorozatok közül párról az alkotók beszéltek a Steve Jobsról elnevezett színházteremben, ott volt Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carrell, Jason Momoa, Alfre Woodard, Kumail Nanjiani, J.J. Abrams és Sara Bareilles, videón pedig Steven Spielberg, Ron Howard, M. Night Shyamalan, Sofia Coppola, Damien Chazelle, Octavia Spencer és Hailee Steinfeld mesélt az alkotás folyamatáról. Az Apple konkrét előzeteseket még nem mutatott, de egy teaserben ezekből a sorozatokból mutattak képsorokat:

És amikből nem láttunk semmit, de lesznek/fejlesztés alatt vannak:

Ez remek első és második blikkre is, tessék csak visszaemlékezni a Netflix gyártóvá avanzsálására: a Lilyhammer című sorozattal kezdték fű alatt 2012-ben, majd jött a House of Cards, a Marco Polo és a Hemlock Grove, az Orange Is the New Black, az Arrested Development, a Bloodline és a Marvel-sorozatok. Náluk 2016-ban indult be a boom, és mostanra elértek odáig, hogy a saját gyártásuk óraszám tekintetében meghaladja a vásárolt tartalom mennyiségét. Az Apple eleve 12 saját fejlesztéssel indul, legalábbis ránézésre, szóval azt nem mondhatjuk, hogy nem gondolják komolyan a dolgot.

(Borítókép: Peter Stern bemutatja az új Apple TV-t a Steve Jobs Theater-ben 2019. március 25-én. Fotó: Stephen Lam / Reuters)

Rovatok