Index Vakbarát Hírportál

Harminc év után távozik a Ringier Axel Springer éléről Bayer József

2019. március 25., hétfő 18:38

Harminc év után távozik a Ringier Axel Springer kiadóvállalat éléről Bayer József, vele együtt pedig a gazdasági igazgató és operatív ügyvezető, Király Mária is. Pozíciójukat 2019 végéig töltik be, írja a 444.hu.

A médiavállalat alá tartozik például a Blikk nyomtatott napilap, női- és bulvármagazinok, például a Kiskegyed, televíziós műsorújságok, rejtvényújságok, a Glamour-termékek. Árbevétele évente hat és hétmilliárd forint között mozog.

Tulajdonosa a német-svájci Ringier Axel Springer Media AG nevű vegyesvállalat, akik 1989-ben kezdtek el lapokat felvásárolni Magyarországon. A német Axel Springer és a svájci Ringier 2009-ben olvadt össze több térségben, a 2010-ben kormányra kerülő Fidesz Magyarországon erre úgy adott nekik engedélyt, hogy néhány terméket átadnak a Mediaworksnek (ami később Mészáros Lőrincé lett), így került hozzájuk később a Népszabadság, a Nemzeti Sport és a megyei lapok is.

A 444 szerint míg Bayer és médiavállalata sokáig érinthetetlen befolyással bírt, ez az évek alatt megváltozott: egyre több kormányzati hirdetés jelent meg benne, és egyre kevésbé bíráltak politikusokat vagy a kormányzatot. Bayer az elmúlt években közeledett is a kormányzati körökhöz, Orbán Viktor például kiemelt jelentőségű szervezetté minősített egy Bayer és családja tulajdonában álló céget, ami egy balatoni golfklub vagyonát kezeli, és egymilliárdos MFB-hitellel terhelt.

Rovatok