Index Vakbarát Hírportál

Váratlan fordulattal védte be a Kúria a köztévé híradóját

2019. május 14., kedd 19:28 | aznap frissítve

A Ferencváros és az Újpest május negyedikei mérkőzésének félidejében a Duna TV az egyperces híradója első híreként számolt be a Fidesz új kampányvideójáról, amelyben a kormánypárt a Ferihegyen elfogott ISIS-katona, a szír F. Hassan ügyét ismertette.

Ezzel az egyperces híradó csaknem felét a kampányvideó tette ki, amiért a Nemzeti Választási Bizottság 745 ezer forintra büntette a köztévét, hiszen a választási törvény tiltja a politikai reklámok hírműsorban való sugárzását.

Hvg.hu cikke szerint a Kúriához azonban felülvizsgálati kérelem érkezett, amely szerint a kampányfilm csak illusztrálta a hírt, és nem is ment le teljesen:

a 35 másodperces kampányvideóból 24 volt látható a híradóban.

Az érvelés szerint ez már szerkesztett tartalomnak minősül, nem pedig politikai reklámnak. A Kúria azonban úgy látta, hogy a szerkesztés csak felerősítette a kampányvideó üzenetét, és bár számonkérhették volna a kiegyensúlyozottsági követelményeket a híradáson, egy egyperces híradótól szerintük nem elvárható, hogy teljes körű tájékoztatást adjon.

A Kúria szerint: „Ha minden jelölő szervezetről, vagy annak programjáról közölt tudósítás, amely szükségszerűen eljuttatja az adott jelölő szervezet üzenetét a választókhoz (és ekként a jelölő szervezetet népszerűsíti) politikai reklám volna, akkor nem volna biztosítható az Alaptörvény IX. cikk (2) bekezdése szerinti demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás intézményrendszere.”

A Kúria azt is felhozta, hogy az RTL Klub Híradója is beszámolt a Fidesz új kampányfilmjéről, ott azonban rövidebb részletet közöltek belőle, és a Momentum álláspontjával is ütköztették azt.

Rovatok