Index Vakbarát Hírportál

A Facebook nem engedi, hogy hirdessenek a Mediaworks lapjai

2019. május 15., szerda 13:58 | aznap frissítve

A Facebook letiltotta a Mediaworks által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait – írta közleményben a kormányközeli kiadó. A Mediaworks szerint megkérdezték a Facebooktól, hogy miért tiltotta le őket, de nem kaptak hivatalos választ. 

Az elmúlt hetekben a Facebook terveiről érkezett hírek alapján azonban nyilvánvaló, hogy az amerikai cég döntésének politikai, ideológiai okai vannak

– tették hozzá, majd megjegyezték: az olvasók a jövőben ne a Facebookon, „hanem kizárólag az eredeti internetes címeken keressék tartalmainkat”.

A korábbi hírek alapján valószínűleg továbbra is hirdethetnek a Mediaworks kiadványai, azonban a hirdetések nem jelennek meg automatikusan a hírfolyamban, hanem a Facebooknál fogják eldönteni, hogy a hirdetni kívánt tartalom nem minősül-e politikai hangulatkeltésnek vagy álhírnek. Update: Cikkünk megjelenése után a kiadó egyik vezetője azt mondta, hogy "nem előzetes jóváhagyáshoz kötötték a hirdetéseink megjelentetését, hanem letiltották az összes hirdetési fiókunkat".

Magyarországon nincsen fehér lista

Korábban a HVG alapján megírtuk, hogy az országok többségében a Facebook be fogja vezetni a biztonságos médiatermékeket tartalmazó úgynevezett „fehér listát”, Magyarországon azonban nem. 

A lap szerint a Facebooknál a május 26-i európai parlamenti választások előtt elhatározták, hogy az oldalára kikerülő híreket csak előzetes kontroll után engedik reklámozni (ez alól mentesülnek a fehér lista tagja), hogy ezzel megpróbálják visszaszorítani a politikai hangulatkeltést és álhíreket.

Magyarországon senki sem kapott felmentést az előzetes kontroll alól, a HVG szerint azért, mert a közösségi oldal vezetői szerint a hazai média jelentős része nem elég megbízható. A lap szerint a Facebook egyik munkatársa egy múlt heti, Perugiában rendezett nemzetközi újságíró-fesztiválon négyszemközt a magyar helyzetre magyarázatul csak annyit mondott, hogy KESMA, ami a fideszes sajtótermékeket tömörítő alapítvány rövidítése. További részletek ebben a cikkünkben

Rovatok