Index Vakbarát Hírportál

Kampányidőszakban azt mondasz a politikai reklámfilmedben, amit akarsz

2019. május 29., szerda 16:57 | aznap frissítve

Alkotmánybíróságon támadta meg a Magyar RTL Televízió Zrt. a Kúria végzését, mely a Nemzeti Választási Bizottság döntését jóváhagyva megállapította, hogy az RTL jogsértő módon kötelezte a Mi Hazánk Mozgalmat a „cigánybűnözés” kifejezés eltávolítására a szervezet saját politikai hirdetéséből. A Kúria szerint a csatorna mérlegelés nélkül köteles közzétenni az időben érkezett politikai reklámokat. Az Alkotmánybíróság ma elutasította az RTL alkotmányjogi panaszát.

A történtek röviden: 

Az Alkotmánybíróság következett, de az RTL kifogását be sem fogadták, mivel, olvasható az indoklásban, ha egy médiaszolgáltató úgy dönt, hogy politikai reklámot közzétesz, a politikai reklámfilm átvételét követő három napon belül kifogást nyújthat be az NVB-hez, és csak akkor változtathat rajta, ha az NVB megállapítja a jogsértést és erről jogerős döntés születik. Azaz, ha az RTL-nek baja van a „cigánybűnözés” szóval, szólnia kellett volna az NVB-nek, és nem a Mi Hazánkat utasítgatni, vagy saját hatáskörben kivágni a reklámból bármit is. 

A probléma csak az, érvelt az RTL, hogy az NVB formai megfelelőséget vizsgál, pl. azt, hogy politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos, vagy hogy a politikai reklám közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, és nem fogadhat el, illetve meghatározza annak időtartamát, stb. A szabályok azonban tartalmi válogatásra nem adnak módot. A Kúria meg rámutatott, hogy a politikai reklám az olyan, mint a Lola-T az autóskártyában,

akkor mindent lehet neki. Az RTL nem tehető felelőssé a tartalmáért, pont úgy fut át rajtuk, mint a jósműsor. Sőt, ha innen indulunk ki, márpedig az AB döntése értelmében innen kell,

akár nekrofil pornó is mehet a reklámfilmben, vagy mondjuk egy horogkeresztes zászló előtt pózoló, kefebajszos férfit is mutogathatnak, aki azt üvölti, hogy tessék kimenni az utcára cigányt ölni MOST.

Mert kampányidőszakban a választási törvény dönt, és kész. Ha abban szerepel olyan kitétel, hogy „Alaptörvényt sértő tartalmakat ne tessen forszírozni”, akkor az RTL joggal hajt vissza ilyen böszmeségeket. Ha viszont nem, akkor el kell fogadni, hogy a minden politikai hirdetés kifejezés azt jelenti, hogy becsúszhat egy full rasszista erőszakszervezet kisfimje is, amit le kell adni. Azaz, ha az ember prostituáltnak áll, ne sírjon, ha megdugják.

Hogy aztán ez ahhoz vezet-e, hogy 

vagy

esetleg

az hamarosan kiderül, ősszel önkormányzati választásokat tartunk.   

Rovatok