Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék szerint a demokrácia megcsúfolása a tisztán fideszes új Médiatanács

2019. december 3., kedd 15:03

“A demokrácia megcsúfolásának tartjuk azt, ami tegnap történt” – jelentette ki a jobbikos Brenner Koloman, a Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki alelnöke a Párbeszéd, az MSZP, a Jobbik, a DK és az LMP közös keddi sajtótájékoztatóján, miután kiderült, hogy újabb kilenc évig kizárólag fideszes tagokból fog állni a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyelet, a Médiatanács.

Brenner Koloman ismertette: azt szerették volna elérni, hogy legalább két ellenzéki tagja legyen az ötfős Médiatanácsnak (szükség esetén akár egy szimbolikus taggal is megelégedtek volna), ám a kormánypárt az összes ellenzéki jelöltet kiszórta. “Az ellenzék nagy feladata a torz médiahelyzet megoldása” – húzta alá a jobbikos politikus.

Az összellenzéki sajtótájékoztatón ezután az MSZP-s Gurmai Zita vette át a szót: “Minket nem érdekel, hogy az önkormányzati választási vereségük után reszketnek a fideszesek, féltik a hatalmukat, de hogy esetleges bukásukat diktatórikus eszközökkel próbálják megakadályozni, szerintem a napnál is világosabb. Ha ezen az úton haladnak tovább, 2022-ben már nem is lesz választás, mert az újabb sunyi jogszabályok elhalasztják.”

“A kiegyensúlyozatlanságot a Médiatanács kormánypárti többsége valahogy sosem veszi észre, és lássuk be, a mostani döntés után sem fogja. Kilenc évre bebetonozták újra a saját embereiket a testületbe, játszótérre alakítva egy olyan testületet, amelynek működése csakis a Fidesz érdekeit szolgálta a magyar állampolgárok helyett”  – véli az MSZP-s politikus, aki szerint a hétfői döntés újabb bizonyítéka az ország putyinizálódásának.

A DK-s Gréczy Zsolt szerint nem történt meglepetés, a Fidesz pontosan azt tette, amire számítani lehetett tőle. Emlékeztetett: a közmédia az ellenzéki választópolgárok adójából is működik, ott mégis alig jelennek meg ellenzéki hangok. “A Demokratikus Koalíció szeretné felhívni a magyar és nemzetközi közvélemény figyelmét arra, hogy Magyarországon a sajtószabadság halott” – jelentette ki. 

Nagyon fontosnak tartjuk hogy az Európai Unió közvéleménye értesüljön arról, hogy ha jogállamisághoz akarják kötni a Magyarországra juttatandó EU-s forrásokat, akkor vegyék figyelembe, ami Magyarországon a sajtószabadság területén történik. Nem a magyar polgároktól akarjuk elvenni a pénzt, Magyarországnak kell ez a pénz, de az Orbán-kormányt móresre kell tanítani.

Az LMP-s Keresztes Lóránt ezt követően arról beszélt, hogy Orbán Viktor és kormánya részéről semmiféle szándék nincs, hogy nyisson az európai értékek és a demokratikus működés felé. A Párbeszéd nevében Kocsis-Cake Olivio felháborítónak nevezte a hétfői döntést, majd a fideszes propagandagépezet működéséről beszélt, és hozzátette: “mindezt úgy csinálják, hogy a Médiatanácsnak ehhez egy rossz szava sincs”.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

A Médiatanácsot 2010-ben hozta létre a Fidesz, a leírtak szerint azért, hogy “biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését”. A testület elnökét és négy tagját kilenc évre választja meg az Országgyűlés, a Fidesz egyelőre KDNP-s tagot sem engedett a pozíciók közelébe.

Rovatok