Index Vakbarát Hírportál

Negyvenkilenc újságírót öltek meg idén

2019. december 17., kedd 10:11

Negyvenkilenc újságírót öltek meg 2019-ben a világon - közölte a Riporterek Határok Nélkül nevű, párizsi székhelyű újságírószervezet kedden, hozzátéve, hogy ez a legalacsonyabb szám az elmúlt 16 évben. A legtöbben a jemeni, szíriai és afganisztáni konfliktusokról tudósítva haltak meg. 

Az eddigi években átlagosan 80 újságírót gyilkoltak meg az elmúlt két évtized során. A szervezet ugyanakkor figyelmeztet: riasztóan nagy azoknak az újságíróknak a száma, akiket elvileg békés területen öltek meg, Mexikóban például tíz újságíróval végeztek az év során. "Latin-Amerika a maga tizennégy újságíró-gyilkosságával mára olyan veszélyessé vált, mint a Közel-Kelet" - mondta Christophe Deloire elnök az AFP híre szerint.

Hozzátette: "Egyre több újságírót ölnek meg a munkájuk miatt demokratikus országokban, ami komoly kihívást jelent a demokrácia számára."

Ráadásul a halálok csökkenő számát a börtönbe zárt újságírók számának növekedése kíséri: idén 389 újságírót börtönöztek be, ami 12 százalékkal több a tavalyi évnél (amikor egyébként kiugróan sok, 113 újságírót öltek meg). A börtönbüntetések csaknem feléért összesen három ország, Kína, Egyiptom és Szaúd-Arábia felelős. Kínában az ujgur konfliktus miatt jelentősen emelkedett ez a szám; az összes bebörtönzött újságíró harmadát Kínában tartják fogva.

Mindemellett 57 újságírót ejtettek túszul világszerte, főképp Szíriában, Jemenben, Irakban és Ukrajnában.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok