Index Vakbarát Hírportál

Az HBO aranykorának egyik kovácsa mostantól az Apple-nek gyárt sorozatokat

2020. január 3., péntek 12:58

Mutatok egy listát, hosszú lesz. Azok a legfontosabb sorozatok, minisorozatok, dokumentumfilmek, filmek és talkshow-k szerepelnek rajta, melyeket Richard Plepler vezetése alatt fejlesztett az HBO.

Elvétve akad köztük olyan, ami egyetlen Emmy- vagy Golden Globe-díjat sem nyert, de nem az a norma. Plepler közel 30 éven át dolgozott az HBO-nál, tavaly februárban távozott, nem sokkal azután, hogy az AT&T, a legnagyobb amerikai telekommunikációs cég megvette az HBO anyacégét, a Time Warnert, létrehozva egy olyan konglomerátumot, ami a tartalom gyártásától (Warner, HBO) annak a végpontig való eljuttatásáig (AT&T kábeles/műholdas előfizetés) kontrollálja a folyamatot.

Pleplernek nem kifejezetten ezzel lehetett baja, hanem azzal az új iránnyal, amit az AT&T/Warner Media részéről John Stankey egy tavaly januári céges prezentáción kijelölt az HBO-nak, és amit leginkább az eladható szóval lehetne jellemezni. "Az HBO-nak hamarabb kell Netflixszé válnia, mint a Netflixnek HBO-vá", vagy valami hasonlót mondott Stankey, amiből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a Plepler-korszakra (is) jellemző, az HBO ars poeticájának tekinthető "ez nem TV, ez HBO" helyett jön az "az HBO a új TV" időszaka, és az HBO MAX néven a cégcsoport minden tartalmát (HBO, WB, TCM, Cartoon Network, stb.I sugározó új streamingplatform nem az exkluzivitásról, hanem a tömegigény kielégítéséről szól majd. Meg is vették a Jóbarátok sugárzási jogait az egész világra.

Plepler nem ez a fajta tévés volt, az HBO-t más elvek alapján irányította, és ugyan badarság lenne csak neki tulajdonítani azt, amit az HBO 2007 és 2019 között elért, de mégiscsak ő mondta ki az áment a Trónok harcára, az Elit alakulat folytatására, vagy éppen a Westworldre. Az HBO-tól való távozása után pihent egy kiadósat, majd Eden Productions nevű cégén keresztül bejelentkezett a piacon, hogy akkor tessék nekem ajánlatokat tenni. Az Apple meg kapva kapott a lehetőségen, hogy egy újabb olyan tévés arcot igazoljanak le sorozatokat fejleszteni, aki már tett le szabad szemmel is jól látható dolgokat az asztalra, teszem azt, vagy 150 Emmy-díjat.

Pleper illusztris társaságban dolgozik majd, az Apple-nek fejleszt többek között Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston és Reese Witherspoon is. Az Apple TV+ új szereplő a streamingpiacon, tavaly november óta láthatjuk tartalmaikat, melyek közül kiugróan jónak vagy sikeresnek a The Morning Show tekinthető Aniston és Witherspoon főszereplésével (utóbi fejlesztésében és gyártásában is), három Golden Globe-jelölésig jutottak.

Rovatok