Index Vakbarát Hírportál

Otthonról hogy lehet Híradót csinálni?

2020. március 21., szombat 13:07

Nagyjából, sehogy, legalábbis ha abban a minőségben akarjuk elkészíteni, amit a néző megszokott, és aminek technikai hátterébe a tévék olyan sok pénzt beletoltak. Persze lehet házibarkácsba' tolni, egy íróasztal kell hozzá, egy statív, egy mobil, meg egy nyakkendő, a bejátszók összevágásához egy 1200 forintos app, egy másik, amivel picit emberibbé fényeled, és máris mehet fel a Béláim az Úrban legfrissebb adása a netre.

Érdekelni nemigen fog senkit.

Béla még azzal is jobban járna, körömlakk-lemosókat tesztelne, vagy gyakorlati tanácsokat adna azoknak, akiknek látszólag minden szerves anyag elfogyott a lakásukban, de nagyon szeretnének alkoholt inni. A hírműsor, a valódi híradózás pont olyan szakma, mint a többi. Meg kell tanulni a fogásokat, és sokat kell csinálni a gyakorlatban ahhoz, hogy az ember igazán jó legyen benne. Aztán mire az lesz, és beleszokott egy 120 fős hírszerkesztőség mindennapos rutinjába, jön a koronavírus, és felülír mindent.

Az RTL Klub úgy két hete tette közzé először, hogy milyen intézkedésekkel igyekeznek a kollégák egészségének maximális védelme mellett továbbra is műsort szolgáltatni, majd március 16-án derült ki, hogy a hírigazgatóságot átállították a két váltásos üzemmódra, A csapat van és B csapat, izoláció és ha csak lehet, home office, stb. És mindez oké, csak nehezen volt elképzelhető. A Fókusz ezt orvosolta egy valóban érdekes riporttal, amiből kiderült, milyen intézkedések mentén, hogy rak össze egy műsort egy fél stáb, és hogy van, aki tényleg szalvétában fogja az egeret.

Az óvintézkedések között akad pár extrémebb, vagy akár túllihegett(nek tűnő) is, és a kézmosós és "az alany nagy munkában van" vágóképek elég mesterkéltek, de nem is ez a lényeg a Híradóban és a Fókuszban, hanem az, hogy a járvány kitörése majd a #maradjotthon-kampány kezdete óta sem látható semmiféle minőségi különbség. Ugyanúgy kimennek terepre a stábok, mennek a sztori után, hogy aztán este a lefelezett számú csapat műsorba tolhassa azokat, és az izoláció érdekében magányosan felkészülő műsorvezetőt (külön öltöző, külön sminkes, külön sminkespamacsok vagy mik) semmi ne akadályozza a munkavégzésben.

A TV2 a Tények és úgy általában az infotainment osztály működéséről most sem ad ki közleményt, mintha Kökény-Szalai Vivien és stábja csak helyileg tartozna a TV2-csoporthoz.

Rovatok