Index Vakbarát Hírportál

Az ombudsman szerint jogellenes, de az Emmi továbbra sem engedi a kórházi fotózást

2020. március 26., csütörtök 16:22

Bár az alapvető jogok biztosa is kimondta, hogy jogellenes az a gyakorlat, hogy a kórházigazgatók megtiltják a fényképezést az intézményekben, az Index fotósai egyelőre mást tapasztalnak ebben az ügyben. Az elmúlt időszakban és a mai napon, tehát az ombudsmani állásfoglalás megjelenését követően is kértünk engedélyt a Emberi Erőforrások Minisztériumától a Szent László Kórház területére, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések fotódokumentációjára.

"Amennyiben lehetőség van rá, szeretnénk a vírussal érintett betegek befogadására kialakított osztályokon fotókat készíteni, illetve az óvintézkedéseket, előkészületeket és az ellátást dokumentálni a következő napokban. Természetesen az időpontot illetően maximálisan alkalmazkodunk az intézményhez ill. a egészségügyi dolgozókhoz" – írtuk, de az Emmitől minden alkalommal azt a választ kaptuk, hogy használjuk az MTI fotóit. 

Csakhogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az ombudsman kérésére írt állásfoglalása szerint az állami és önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények közfeladatot látnak el, az ott lévő állapotok közérdeklődésre tartanak számot. A személyes adatokat nem tartalmazó felvételek közérdekű adatnak minősülnek, ebből eredően nem lehet megtiltani, hogy a tárgyi körülményekről felvételek készüljenek.

Erről szóló jelentésében az ombudsman felkérte egy másik, korábban érintett kórház, a Péterfy igazgatóját, hogy vonja vissza a kép-, hang- és videofelvétel készítését tiltó intézkedését, és gondoskodjon a megfelelő tájékoztatásról a személyiségi jogok védelme érdekében. Hasonló felkérést intézett az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójához is, hogy a többi intézményben se legyenek hasonló korlátozások, ehelyett a személyes adatok védelméről szóló felvilágosítással vegyék elejét a valóban jogsértő képek elkészültének. 

  

Rovatok