Index Vakbarát Hírportál

Ausztrál tudósítókra támadtak élő adásban a rendőrök a Fehér Háznál

2020. június 2., kedd 13:45

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt követeli az amerikai hatóságoktól, hogy vizsgálják ki, miként történhetett, hogy két, munkáját végző ausztrál tudósítót rendőrök bántalmaztak a Fehér Háznál. Az eset akkor történt, amikor várták, hogy Trump megjelenjen és beszédet mondjon, de az amerikai elnök csak egy fotó kedvéért sétált át a Fehér Házból a szomszédos Szent János-templomba.

A Sunrise című műsor tudósítója, Amelia Brace, és operatőre, Tim Myers a Fehér Ház előtt tudósított a tüntetésről, a férfit az arcán ütötték meg, miután hasba verte egy rohamrendőr a pajzsával. Brace elmondta, hogy őt gumibottal ütötték meg.

Az esetet élőben közvetítették az ausztrál tévében, az adásban jól látható, hogy a bejelentkezés közben egy rendőr megtámadja az operatőrt, majd pár pillanatra a kép is elmegy. A stúdióban megdöbbenten nézik, hogy mi történt, és szinte azonnal észreveszik, hogy egy rendőr támadt rá az újságírókra.

Brace később elmondta, hogy a kijárási tilalom kezdetén voltak, amikor a támadás történt. Számítottak arra, hogy a rendőrök meg fognak indulni, de arra nem, hogy ilyen vehemensen. A riporter elmondta, hogy jól vannak, bár tele zúzódásokkal.

Az esetet itt meg lehet nézni teljes egészében:

Brace elmondta az ausztrál médiának, hogy ők aszerint dolgoztak, hogy a kijárási tilalom nem érvényes a tudósítókra, de most nem tudják pontosan megmondani, hogy ez a kitétel még létezik, vagy sem. A riporter szerint a titkosszolgálat nem engedi nekik, hogy elhagyják a szállodájukat.

Az ausztrál parlament teljes egyetértésben elítélte a támadást az újságíróik ellen, a miniszterelnök arra utasította az amerikai nagykövetségüket, hogy vizsgálják ki az esetet, és a helyi hatóságokkal mindenképpen közöljék az erős aggodalmukat. Az ellenzék vezetője, Anthony Albanese szerint a riportereik szimplán a munkájukat végezték, ez a fajta erőszak velük szemben elfogadhatatlan.

Mindeközben ezrek tüntetnek Ausztrália több városában kedden George Floyd halála miatt, a demonstrációk egyúttal az ország őslakosait érő hatósági erőszakra is felhívták a figyelmet. A tüntetők a Black Lives Matter-feliratú táblák mellett Aboriginal Lives Matter-táblákat is tartottak, ezzel az ausztrál őslakosokkal szembeni megkülönböztetésre és erőszakra hívták fel a figyelmet.

Linday Burney őslakos ellenzéki parlamenti képviselő egy televíziós interjújában azt mondta, 1991 óta több mint 430 ausztrál őslakos halt meg rendőri őrizetben.

Egy hete tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban, miután George Floyd egy rendőri intézkedés közben meghalt Minneapolisban. A nyakán majdnem 9 percig térdelő rendőrt, Derek Chauvint őrizetbe vették, és emberöléssel gyanúsítják. A témáról itt írtunk bővebben.

(7News.au, MTI)

Rovatok