Index Vakbarát Hírportál

Eltiltották a lapszerkesztéstől az Orbán-interjú meghamisításáért elítélt férfit

2020. július 8., szerda 18:11 | aznap frissítve

Másodfokon súlyosabb büntetést kapott a Veszprémi Napló korábbi munkatársa, aki a vád szerint meghamisította az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült, Fejér Megyei Hírlapban megjelent interjút – közölte a Magyar Hang érdeklődésére a Veszprémi Törvényszék. F. Gábort jogerősen 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélték – első fokon 240 ezer forint büntetést szabtak ki –, továbbá három évre a foglalkozásától, a lapszerkesztéstől is eltiltották.

F. Gábort – aki végig tagadta a bűncselekmény elkövetését – információs adat megsértésének bűntettében mondták ki bűnösnek. A bíróság szerint ő hamisította meg a 2016. december 24-én megjelent kormányfői interjút.

Ahogy akkor megírtuk, 2016 karácsonyának délutánján közleményben kért elnézést a Pannon Lapok, amiért "ismeretlenek" meghamisították a kormányfővel készült interjújukat. Egészen pontosan épp a Fejér Megyei Hírlap adott olyanokat a Orbán szájába, amiket ő nem is mondott. (Itt elolvashatja, hogy mit akart Orbán a vidéki újságokban látni karácsony előtt.)

Az egyik szerint Orbán azt magyarázza, hogy "Magyarország azért stabil ország a forrongó nyugati világban, mert mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket." A másik szerint végül azt kívánja Orbán, hogy "minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelméhez". A harmadik szerint "a korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált. Mi is használjuk." Illetve van egy olyan eltérés, hogy a megyei lapban Orbán szerint "a kórházi hullák száma is emelkedik", nem csak az ápolónők bére. Ilyet tényleg nem valószínű, hogy Orbán szóba akart volna hozni.  

A Magyar Hang cikkében most emlékeztet rá, hogy az interjú röviddel azt követően jelent meg, hogy a Fejér Megyei Hírlapot is kiadó Pannon Lapok Társasága kiadó a Mediaworks tulajdonába került. F. Gábor egyike volt azoknak, akik a veszprémi szerkesztőség néhány kiemelt munkatársaként a fontos cikkekért felelt.

Az azóta ünnepelt jobboldali kultúrharcossá emelkedett Szakács Árpád által készített miniszterelnöki interjút a központi szerkesztő másolta be dunántúli napilapok oldalára. A kiadónál azonban a Magyar Hang szerint a számítógépes program védelmére nem ügyeltek, így a lapcsoport négy megyéjének több tucat alkalmazottja az eredeti, mindenki által ismert, közös jelszóval használta a rendszert. F. Gábor Veszprémben a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának felhasználói nevével és jelszavával belépve írt bele a Fejér megyei napilapban megjelenő interjúba – állapította meg az első fokon eljáró Veszprémi Járásbíróság. Az ügy azért került másodfokra, mert F. a felmentéséért, az ügyészség pedig súlyosításért fellebbezett.

A védője szerette volna, ha a bíróság ismét meghallgatja igazságügyi szakértőket, de az indítványt elutasította a bíróság. A másodfokon eljáró törvényszék szerint az első fokú bíróság jól állapította meg a tényállást, a tanács ugyanakkor megalapozottnak találta az ügyészség súlyosbításra vonatkozó indítványát. Az indoklás szerint a másodfokú bíróság a kialakult bírói gyakorlat alapján nem látta mellőzhetőnek a vádlott foglalkozástól való eltiltását. E körben külön értékelendő, hogy az újságírói szakma alapvető elveivel is ellentétes volt a vádlott cselekménye – hangzott el az indoklásban a közlés szerint.

Rovatok