Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Andy Vajna

2019. január 20., vasárnap 11:44 | aznap frissítve

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel. 

Andy Vajna életpályája meglehetősen kalandos volt. 1956-ban, családjával együtt hagyta el Magyarországot, előbb Kaliforniában telepedtek le, majd Hongkongban volt fodrász és parókakészítő, aztán mozik működtetésével és filmforgalmazással is foglalkozott, ami annyira sikeres volt, hogy inkább átnyergelt erre az iparágra. 1976-ban Mario Kassarral közösen megalapította a Carolco Pictures nevű céget, ami elég hamar befutott, ennek köszönhetjük például a Rambo-filmeket, de az Angyalszív című Robert De Niro-thrillert vagy a Jákob lajtorjája című remek filmet is.

Vajna 1989-ben társára, a libanoni Mario Kassarra hagyta a Carolcót, aki 1996-ra csődbe is vitte a nagy múltú vállalkozást. A következő lépés a Cinergi Pictures volt, amivel a Walt Disney-vel is gyártott közös filmeket, és olyan produkciók fűződtek a nevéhez, mint a Menekülés a győzelembe, a Vörös zsaru, Az emlékmás, az Air America, a Tombstone, a Die Hard 3, Dredd bíró, az Evita, a Terminátor 3 és a Terminátor: Megváltás, illetve a Terminátor – Sarah Connor krónikái c. tévésorozat.

Amerikai üzleti vállalkozásai körül nem minden stimmelt, a NAV amerikai megfelelője (IRS) 14 éven át vizsgálta a Carolco Pictures szövevényes céghálóját, offshore-számláit és átláthatatlan könyvelését, majd arra jutottak, hogy Vajna és Kassar az amerikai adóhivatal elől úgy 300 millió dollárt rejtettek el, amiért Vajnának 40 millió dollárt kellett volna kifizetnie elmaradt adóban és büntetésként. Ennek ellenére hatmillióval megúszta.

Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger karrierjét is egyengette, de Bruce Willis vagy Antonio Banderas is nagyon sokat köszönhetett neki. Kiváló kapcsolatrendszerét később itthon is kamatoztatta, ahogy kapcsolatépítő képességét is. Budapestet és magyar gyökereit pedig Hollywoodban sem felejtette el. Budapesten forgatták az Evitát, a Menekülés a győzelembe című 2. világháborús filmet, a Zenedobozt és a Vörös zsarut is, noha abban az időben hollywoodi filmeket még nem volt szokás Kelet-Európában forgatni. 1989-ben alapította meg az InterCom nevű forgalmazó cégét, amin keresztül a nagy amerikai stúdiók (20th Century Fox, Warner Bros., Sony Pictures, Disney, MGM) filmjeit forgalmazta a rendszerváltás után rohamosan bővülő és liberalizálódó filmpiacon.

1997-ben producerként jegyezte első magyar filmjét, a Miniszter félrelép c. vígjátékot, amelynek sikerét a mai napig nem tudta túlszárnyalni egyetlen hazai alkotás sem: 750 000 nézője volt a mozikban. Az amerikai produkciókat továbbra is rendszeresen elhozta Magyarországra, Eddie Murphy például 2002-ben itt forgatta az Én a kém című filmjét, aminek Vajna cége volt a producere. A filmgyártás és forgalmazás mellett belekóstolt az animációs filmiparba is a 2002-ben alapított DIGIC Pictures animációs stúdión keresztül, mely a Terminator 3 vizuális effektjeinek elkészítésében is részt vett. 2005-ben jegyezte következő magyar filmjét, A szabadság vihara című történelmi drámát, majd 2006-ban a szintén 56-os témájú Szabadság, szerelem c. filmet.

Az amerikai piacon Vajna ekkor már nem számított olyan nagy játékosnak, mint korábban, így nem volt túl meglepő, hogy még szorosabbra fonta a magyar szálakat, és 2007-ben Demján Sándorral közösen megnyitotta a Korda filmstúdiót Etyeken, majd a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után egy évvel kinevezték filmügyi kormánybiztosnak. A Nemzeti Filmalap számára az átütő sikert a Saul fia hozta meg, ami Cannes-ból elhozta a zsűri nagydíját, Hollywoodból pedig a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját, így joggal tarthatjuk minden idők a legsikeresebb magyar filmjének.

A Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása az ő ötlete volt. Egyrészt azt akarta, hogy a hazai közönségfilm-gyártás megerősödjön, illetve hogy olyan alkotások szülessenek, melyek nemzetközi szinten is  jelentős sikereket érhetnek el. A Filmalap célja az átlátható anyagi és szakmai támogatás biztosítása és a kreatív együttműködés volt, de marketingtámogatást és szakmai segítséget is nyújt a filmeknek. A Vajna-korszak alatt a Nemzeti Filmalap által támogatott magyar filmek eddig összesen több mint 130 nemzetközi díjat nyertek el, és a Magyarországon gyártott külföldi filmek száma is folyamatosan nő

Vajna a filmipar mellett kaszinóival is bekerült a köztudatba: megkapta az összes budapesti kaszinókoncessziót, monopolhelyzetbe került az online kaszinózás terén, és megkérdőjelezhető indokkal kivették a kaszinóit a NAV-hoz bekötendő cégek sorából. A kormányhoz és főleg Orbán Viktorhoz fűződő jó kapcsolatai miatt ő volt az egyik Fidesz-közeli médiamogul, megúszott elég sok kétes ügyet, például az InterComban levő részesedését ugyan 2010-ben állítólag eladta, de 2014-ben kiderült, hogy offshore cégeken át továbbra is köthető volt hozzá. 

2015-ben jött az újabb láb, a TV2, amit állami, eximbankos kölcsönből vett meg úgy, hogy a tévé akkori (elméleti) tulajdonosai az eladósodott tévét működtető céget kiürítették, és egy másik cégbe apportálták át - mindezt azért, hogy a tévére elővásárlási joggal rendelkező Simicska Lajos nehogy megkaparinthassa a második számú kereskedelmi televíziót. A TV2-t a kormány propagandatévéjévé tették, amivel kapcsolatban Vajna az Indexnek azt nyilatkozta, hogy

A TV2 az én ízlésem szerint készül, mivel én vagyok a tulajdonosa. A hírszerkesztést persze nem én csinálom, de a hírműsor irányáról egyeztettek velem, és ezt megfelelőnek tartom.

A Tények, vagyis az a műsor, ami a TV2-n leginkább a kormány szócsöveként működik, Vajna alatt többször járt a bíróságon, mint korábban összesen. Lejárató anyagokat készítettek politikusokról és üzletemberekről, konkrét hazugságokkal és csúsztatásokkal, amiért a bíróság többször is elmarasztalta őket, de a felelősök továbbra is a tévénél dolgozhatnak. Az állami reklámtortából súlyos százmilliókat kihasító TV2 gazdálkodása viszont még így sem állt helyre, utolsó lezárt évükben, 2017-ben súlyos veszteséget könyvelhettek el.

Film, kaszinó, tévé - a következő állomás a rádió volt, pontosabban a Rádió1, amiből ugyan nem hivatalosan, de pillanatok alatt országos kereskedelmi rádiót csináltak úgy, hogy közben a hivatalosan is országos kereskedelmi frekvencia, a Retro Rádió is Vajnához köthető (a két rádió stúdiója ugyanott található, a műsorait is ugyanaz a Radio Factory Kft. nevű műsorgyártó cég készíti, mely a Rádió 1 műsorait, a rádiók reklámértékesítő cége azonos,  Vajna Media Time Kft.-je, a Retro tulajdonosa pedig a Rádió 1 volt társügyvezetője, Bakai Mátyás). A Rádió1-et Vajna 2016. május 12-én vette meg, december 5-én Sebestyén Balázsék átköltöztek hozzá a Class FM-ről, mára kb. 30 helyi rádió tartozik hozzájuk országosan, melyek közül nem egy csak a Médiatanács jóindulatának köszönhetően állhatott be a sorba.

Vajna a nyomtatott sajtó iránt is érdeklődni kezdett, 2017-ben megvette a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadóját, a Lapcomot,  de - mint azt az Indexnek adott utolsó interjújában elmesélte - amikor kapott egy jó ajánlatot, habozás nélkül túl is adott rajta:

Én a Mediaworkstől kaptam egy ajánlatot a Lapcomra. Mivel én ezt üzleti vállalkozásnak tekintem, a felkínált összeget néztem, ami megfelelő volt ahhoz, hogy eladjam.

Ennek hátterében a 2018 decemberében alapított a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány áll, aminek a kormányközeli médiatulajdonosok 476 sajtótermék tulajdonjogát adták át. Vajna a TV2-t és a Rádó1-et megtartotta magának. 

Vajna magánélete mindig is a bulvárlapok egyik kedvenc témája volt. Első feleségét, Cecilia Mongot Hongkongban ismerte meg, de házasságuk rövid ideig tartott. 1998-ban jött össze A miniszter félrelép című filmjében feltűnt Dobó Katával, akivel 2006-ig volt együtt. Dobó Kata 2001 és 2007 között több hollywoodi filmben is kapott kisebb szerepet (pl. Elemi ösztön 2, 15 perc hírnév), de nem tudta megvetni a lábát Amerikában. Szakításuk után Vajna egy Tóth Éva nevű modellel járt, majd 2013-ban feleségül vette Damu Roland egykori menyasszonyát, a nála 38 évvel fiatalabb Palácsik Timeát. Az esküvő után Vajna Tímeaként ismert egykori szépségverseny-induló a közösségi médiában meglehetősen aktívan szerepelt, ami Vajna számára nem egyszer okozott kellemetlen pillanatokat, de kapcsolatuk állítólag harmonikus volt. Vajna néhány évvel ezelőtt egy tévéműsorban saját maga vallott arról, hogy egyetlen fia, Justin 2007-ben, 26 éves korában öngyilkos lett, miután előtte évekig küzdött skizofréniával. Akkor úgy fogalmazott, nem is akar túl lenni ezen a tragédián.

Vajna 2009-ben közölte a sajtóval, hogy legyőzte a rákot, de egészsége nem volt tökéletes, volt olyan lábműtétje, aminek elvégzésére az USA-ba utazott el, és ugyan egészségi állapotáról nem nagyon beszélt, az utóbbi években már elég keveset mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Borítókép: Huszti István / Index.

Rovatok