Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lenne a TV Maci bábkormánya

A Múlt-kép blog a Nemzeti Fotótár szakmai együttműködésével valósul meg.

Hazánk szülöttei akkor élik meg igazán magyarságukat, amikor valamely okból hosszabb ideig külföldön tartózkodnak. Van, akiben ilyenkor a Túró Rudi vagy a gyulai kolbász, másban Arany János, Rejtő Jenő sorai, esetleg Ákos, Zorán, sőt, Ganxsta Zoli számai is kiválthatnak honfibúi érzéseket. Egy közös emlék azonban kivétel nélkül minden elcsámborgott honfitársunkat összekapcsolja. Már-már genetikusan öröklődő az az elkerülhetetlen érzés, ami akkor fogja el a magyart, amikor rájön, hogy a Föld egyetlen országa, ahol immár csaknem hatvan éve a TV Maci küldi ágyba a gyerekeket, épp a mi szülőhazánk. A fekete-fehér képernyős első brummogása óta többféle maci is előtérbe került, miközben

egyértelművé vált, hogy az ágyba kergetett gyermekek és a nyugalomra vágyó szülők utolsó reményét csak nagyon óvatosan érdemes piszkálni.

A zsenge magyar demokrácia első látványos tévedése például az volt, amikor 1998-ban divatjamúltnak nevezték a figurát, és levették az MTV műsoráról. Hat hónapig se bírták a népharagot, és visszavonták az antidemokratikus döntést. Amikor az utolsó maciváltás idején fogkefe helyett számítógépet nyomtak a kezébe, a nép ismét fellázadt, és visszakövetelte a régit.

A TV Maci húsz éve rendelkezik valódi személyi igazolvánnyal, tehát hivatalosan is magyar állampolgár. Amennyiben valamely politikai erőnek végre eszébe jut, hogy a Maci mögé felzárkózva valódi összefogás jöhet létre, akkor még miniszter-, sőt köztársasági elnök is lehet az idős brumiból. Ez persze csak vicc, a valódi világban soha nem lehetne bábuból köztársasági elnök, bárhogy is szereti őt minden generáció.

Pedig szép lenne egy kormány, ahol a TV Maci óvó mancsai alatt Süsü volna a  kulturális, Morzsa kutya a Futrinka utcából pedig a belügyminiszter. Az agráriummal foglalkozhatna Cicamica, aki szintén a Futrinka utcában lakik, egy porcelánkancsóban. Nevelt lánya, Böbe baba természetesen a mindig elfogulatlan Cicavízió elnöke lenne. Mekk Elek igazgatná az ipart, Mazsola vállalná a honvédelmet, Manócska irányítaná az igazságügyi tárcát. Rémusz bácsi okos nyula lehetne sportminiszter, és bizonyára a rókának is találnának megfelelő posztot. Mirr-Murr babrálhatna a külügyeken, Misi Mókusból akár köztársasági elnök is válhatna. Bárcsak élne még Foky Ottó!



Rovatok