Index Vakbarát Hírportál

Folytatódnak a razziák a Terézvárosban

2009. szeptember 4., péntek 15:03 | aznap frissítve

Harmincnyolc készenléti rendőr segítségét vette igénybe a Terézváros keddi razziája során, amikor a kerületi jegyző megkezdte a szórakozóhelyek ellehetetlenítésére hozott rendelet betartatását.

A készenléti rendőrök mellett a jegyző a kerületi rendőrséget is mozgósította, így értesüléseink szerint több mint hatvan rendőr razziázott a rendelet életbe lépésének napján a Terézvárosban.

Bár forrásaink szerint a Terézváros fizetett a készenléti rendőrség szolgáltatásaiért (erre a törvény szerint mód van), a szóvivő kérdésünkre azt nyilatkozta: a kerületi rendőrség kérésére vettek részt az akcióban, ellenszolgáltatás nélkül.

Egy ilyen méretű, egyestés akció egyébként több millió forintjába kerül a rendőrkapitányságnak és a készenléti rendőrségnek.

A rendőrség mozgósítása azért is érdekes, mert a sajtóreferens korábban úgy nyilatkozott, a jegyző egyáltalán nem vette igénybe a karhatalom segítségét. (Nézzék meg a helyszínen készült amatőr felvételt, amin a jegyző, Sajtos Csilla rendőrökkel érkezik és a szórakozóhelyek bezárására szólítja fel a tulajdonosokat.)

Ismételt csapás

A jegyző csütörtök este folytatta az önkormányzati razziát, de ezúttal kisebb csoportok járták a kerületet. Az engedély nélkül nyitva tartóknál jegyzőkönyvet vettek fel.

A szórakozóhelyek tulajdonosai a razzia ellenére sem zártak be, mivel elmondásuk szerint tartják magukat a júliusban közösen hozott megállapodáshoz,. Ennek értelmében a közgyűlés 10-ei üléséig az önkormányzat nem szerez érvényt a rendeletnek, azaz moratórium van életben.

A megállapodást nemcsak a razziákkal írta felül az önkormányzat, de a civil szerveződésekkel kötött megállapodást semmibe véve öt nappal korábban kéri a szórakozóhelyek tulajdonosainak kompromisszumos javaslatait is.

Az önkormányzat szerdai cikkünk óta a megállapodás nyomainak eltüntetésén munkálkodik. Honlapjukról eltávolították a megállapodás szövegét, amely azonban továbbra is ismerhető több arra hivatkozó újságcikkből.

Terézváros egyébként eddig több, a valóságot nem fedő információt juttatott el a sajtóhoz. Keddi razziájuk után arról adtak ki nyilatkozatot, hogy nem zárattak be helyeket. Ennek ellenkezője videónkon látható.

Korábban Kékesi Tibor MSZP-s képviselő és Hatvani Csaba alpolgármester is arról tájékoztatta a sajtót , hogy a csendrendeletet a szakmai szervezetekkel közösen dolgozták ki. Ezt később a nevezett szervezetek nyilatkozatban cáfolták, a Kereskedelmi és Iparkamara az Alkotmánybírósághoz is fordult.

Rovatok