Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz múzeumi negyedet építene a Nyugatihoz

2010. március 2., kedd 11:16 | aznap frissítve

Ahol az MSZP kormányzati negyedet épített volna, oda most múzeumokat húznának fel. Az egyik múzeum ötletét Finta József találta ki, így ő is építheti meg. Tarlós István főpolgármester-jelölt felelevenítette az egyszer már befuccsolt modern magyar művészeti múzeum tervét is.

Múzeumi negyedet építene a Fidesz a Nyugati pályaudvarra és környékére, számolt be Tarlós István főpolgármester-jelölt programjáról a Népszabadság. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője oda álmodta a kulturális komplexumot, ahol a szocialisták a botrányossá vált kormányzatinegyed-projektet tervezték.

Tarlós Budapest-programja úgy fogalmaz: „A Nyugati pályaudvar eleve kikívánkozik az Eiffel-csarnokból, így maga a csarnok, némiképp a D'Orsay mintájára, kulturális csarnokká alakítva, mintegy bejárati épülete lehetne a múzeumpromenádnak.” A tervek szerint a Nyugati mögötti területet megtisztítanák, és a sínek helyére építenék fel az Európa Házat, a Néprajzi Múzeumot és a modern magyar művészeti múzeumot. A negyedet összekapcsolnák a Hősök terével is.

A terv egyszer már bukott

A tervekből a kormányzati negyeddel szinte minden elemében azonos projekt képe sejlik fel. Ahogy arról beszámoltunk, a szocialisták ezen a területen húzták volna fel azt a komplexumot, ahová beköltöztették volna a minisztériumokat. Az épületet Janesch Péter tervezte, a környék átépítését, területrendezését viszont Finta Józsefre bízták.

Az építész szerepét árnyalta, hogy Finta csak második helyezett lett a kiírt építészeti pályázaton, viszont ő tervezte a Demján Sándor milliárdos ingatlanfejlesztő tulajdonában álló Westendet, aminek Nyugati mögötti bővítése is napirenden volt. A kormány Demjántól azt várta, hogy a Westend bővítésével párhuzamosan rendezi majd a környék közlekedési rendszerét, amelyet a kormányzati negyed várható forgalomnövekedése miatt kellett volna átalakítani.

Finta József szerepet kap Tarlós terveiben is. Ő tervezné az Európa Házat, amelyben az európai vagy az uniós nemzetek létrehozhatnának egy-egy kulturális, turisztikai és gasztronómiai centrumot kiállítóteremmel, zeneteremmel, vendéglővel, információs központtal. Az Európa Ház ötletével maga Finta József állt elő.

A modern magyar művészeti múzeum ötlete sem először kerül elő. A Fidesz-kormány a modern magyar múzeumot költöztette volna be az akkor még csak épülő Művészetek Palotájába. Mivel azonban a 4M-ként is emlegetett múzeumnak csak neve volt, művekkel, koncepcióval és vezetővel nem látta el a politika, a terv elhalt, és végül a Ludwig-múzeum került a kulturális centrumba.

A 4M koncepcióját egyébként támadta a kortás művészeti szakma, mivel szerintük nincs szükség újabb kortárs művészeti múzeum létrehozására, hiszen ezeket a műveket gyűjti a Ludwig és a Magyar Nemzeti Galéria is, miközben mindkét intézmény anyagi nehézségekkel küzd.

Ugyanezt korábban támadták

Tarlós elmondta, hogy a múzeumi negyed koncepciója mögött egyelőre nincs költségvetés. Terveik szerint tizenöt év alatt épülne fel a projekt, amelyet azonban megválasztása esetén rögtön elkezdene.

A Fidesznek az ugyanide tervezett kormányzati negyedről korábban az volt a véleménye, hogy „elfogadhatatlan, hogy kormányzati luxusnegyed építéséről döntött a kormány, miközben a kabinet lépései megélhetési válságot okoztak Magyarországon.”

A kormányzati negyed építését még 2008 elején fújta le kormány, miután a projekt minden vonatkozásban csődöt mondott. Nem tudták rendezni, hogyan kerüljön át állami tulajdonba a MÁV területe. Az eladásra kínált minisztériumi ingatlanokból nem folyt volna be annyi pénz, amennyi fedezte volna az építési költségeket. Sorban visszaléptek a beruházók, és nem sikerült összehangolni Janesch Péter építész terveit a Finta féle koncepcióval.

Tarlós koncepciójával egyébként már a második kulturális nagyberuházás kezdődne el Budapesten. A szocialisták kormányhatározatban is rögzítették, hogy a lebontásra ítélt Erkel színház helyén hoznának létre kulturális központot.

Rovatok