Index Vakbarát Hírportál

Tavaszi nemződüh, avagy Pinta is a fűben hasalva fürkészte a lányok combjait

2023.04.16. 19:09 Módosítva: 2023.04.18. 14:01

Senki sem kérdezte, azért elmondom: kedvenc Tankcsapda-lemezem az 1997-ben megjelent – és méltatlanul alulértékelt – Connektor :567:. És a kedvenc a kedvencen a 11. dal: Tavasszal. Ez egy vallomás, beismerése annak, hogy valami nagyon félrement, és a szándék arra, hogy ezen változtatni akarok. Erre a tavasz a megfelelő időszak, az újjászületés, a megtisztulás és az újrakezdés ideje.

Tavasszal újra elölről kezdem

És a titkaim madarát majd szabadon eresztem

Hogy elénekelje Neked, milyen vagyok én

És hogy Te vagy csak meg ez a néhány költemény

Meg az a pár akkord, ami a gitárból

Meg a szavakból meg a vitákból

Meg a dobokban lévő erőből

Néha előtör.

(Részlet a Tankcsapda Tavasszal című dalából)

Következzenek felvételek a Magyar Popkulturális Értéktár gyűjteményéből a sokak számára legkedvesebb évszakról. Ha ezekkel a zenékkel sikerül felidézni olvasóinkban néhány kellemes emléket, pár illatot és a hozzájuk tartozó érzést, már nem volt hiába ez a pár soros bejegyzés. Foglaljanak helyet! Indul a tavaszi utazás.

„A nő sárga virágot vitt a kezében. Valami ronda, fertelmes sárga virágot, fene tudja, minek hívják, de tavasszal mindig az jelenik meg elsőnek Moszkvában.”

A férfit megdöbbentette a nő szépsége, követni kezdte. Érezte, meg kellene szólítania, különben a nő eltűnik, és nem látja őt soha többé. De a férfi egyetlen szót sem tudott kinyögni. És akkor... A nő szólalt meg elsőként:

„Tetszenek önnek a virágaim?”

„Nem.”

Így indul a Mester és Margarita szerelmének története Mihail Bulgakov tavasszal – a nagyhéten – játszódó regényében. A több szálon futó, sokféleképpen értelmezhető, hol realista, hol groteszk, hol misztikus hangvételű mű a XX. század irodalmának egyik csúcsa.

A jeruzsálemi fejezetekben Jézus történetén keresztül képet kapunk szeretetről és humanizmusról, az értük vállalt mártíromságról és ezáltal a megváltásról. A történetből megtudhatjuk, a legfőbb jóhoz a szerelem és a művészet áll legközelebb. A szerelem az élet lényege, a teremtő erő. A művészet pedig magasrendű igazságok felismeréséhez vezethet bennünket.

Jó lenne úgy tudni, hogy a szerző élete vége felé még fürdőzhetett egy kicsit – a tavaszi napsütés mellett – műve világsikerének dicsfényében is. De nem így történt. A hatalom által perifériára szorított Bulgakov regénye csak a szerző halála után több mint negyedszázaddal jelenhetett meg, 1967-ben indult el diadalútjára.

Amorf Ördögök: Tavasz van! Gyönyörű!

„Kertünkbe ekkor már bemásztak a zöldfülű levelek, és a fákra fölmásztak a rügyek és a pilleszárnyú virágok. Fancsikó egy százszorszép sárgáján egyensúlyozott. Pinta a fűben hasalt, innen fürkészte a lányok combjait.”

Esterházy Péter: Fancsikó és Pinta (1976), részlet

Helyben vagyunk. Éledezik a természet, zöldülnek a növények, lelkendeznek a virágok, hosszabbak a nappalok, kellemessé válik a külső hőmérséklet, sőt néha már izzik a tavaszi délután, ahogy azt annak idején a Rolls Frakció megénekelte. Megtisztulunk, ilyenkor ünnepeljük az újjászületést és a költészetet. És vár ám a munka a kertben, az illatos tavaszi szélben, a kék égbolt alatt. A retek és a fiatal hagyma szezonja ez. Áradnak a folyók, dalolnak a madarak. Kivirulnak a nők, ezek a szerelem hónapjai az ember, a párosodás ideje sok más élőlény életében.

Isten Háta Mögött: Tavaszi nemződüh

Főképpen télvíz idején gyakran találkozhatunk ajánlatokkal, amelyek arról szólnak, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében eljuthatunk az Örök Tavasz földjére. A helyre, ahol a kellemes időjárást csak néhány hétre zavarja meg a télnek csúfolt ősz, és ahol folyton zöldell a természet. Csábító ajánlat.

De ahol örök a tavasz, örök a harc is, a burjánzó növényzettel és a többi teremtménnyel, hogy ki tud nagyobbat kiharapni abból, amit a természet adott.

Én nem cserélném el az amúgy is egyre inkább egymásra hasonlító négy évszakot az Örök Tavasz ígéretéért. Szeretem az itteni tavaszt, de hogy ne érezzem többé a kánikulai forróságot és az azt enyhítő záport, hogy ne őszüljek meg, és ne lássak többé egyetlen hókristályt és jégcsapot sem, és sose nyerjek nyugalmat? Köszönöm, nem.

Varga János Project: Springtime in Hungary

És végül a Tavaszi Tolerancia jegyében engedjünk mikrofonhoz jutni egy olyan csapatot is, amelynek – a neve miatt – esélye sincs bejutni egyetlen, télről, tavaszról, nyárról és őszről szóló tematikus válogatásba sem. Pedig megérdemli a figyelmünket.

Az Ötödik Évszak népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenéje, a magyar–francia származású Izabella Caussanel énekesnő hangjával, minden évszakban megpendíti lelkünkben azokat a bizonyos húrokat.

Ötödik Évszak: A szerelem

S ha már a napokban ünnepeltük a magyar költészet napját, ajánljuk József Attila Tavasz van! Gyönyörű!  című versét is, amelyet a költő 99 évvel ezelőtt, 1924 tavaszán írt Budapesten.



Rovatok