Index Vakbarát Hírportál

Írtak számos komoly slágert, és még a napfényt is betették a szánkba

2023.04.23. 18:24

Harminc évvel ezelőtt alakult meg a hazai elektronikus színtér egyik legismertebb és legelismertebb csapata, az Anima Sound System.

A Prieger Zsolt vezette formáció talán legnagyobb erőssége az, hogy időről időre képes a megújulásra, feladva a bevált sémákat, s valami egészen másba kezdenek. Zenéjük különlegességét a stílusok keveredése adja. Ebben jelen van a modern elektronikus tánczene, az acid jazz, a reggae és a dub, a hiphop és a trip hop, a magyar népzene, a klezmer és az afrobeat is.

Idézzük fel, hogyan telt a harminc évük, kik játszottak „Anima-mezben”, milyen kiadványaik jelentek meg. A zenéket a Magyar Popkulturális Értéktár archívumából válogattuk.

Hajnal volt

Az Anima Sound System zenekart Prieger Zsolt alapította 1993 nyarán Szombathelyen. A zenekedvelő fiatalember már a ’80-as évek végén létrehozott egy formációt, amelyik zajzenét játszott. Írt experimentális színházi darabot is, de aztán rájött, hogy a pop műfaj az, amiben a legsokszínűbben és a leggyorsabban fejezheti ki magát. 

Az Anima másik alapítója – jelenleg is tagja – Zsolt testvére, Prieger Szabolcs. Németh Gergely későbbi csatlakozásával jött létre a zenekar irányát meghatározó hármas. Majd 1994-ben megjelent az első kazettájuk (Anima 001/1994).

Első koncertfelvételük, 1994 novemberéből, tíz évvel ezelőtt került elő.

Egy nagykanizsai fellépésen az alaptrió kiegészült Rozmán Zoltán dobossal és Kovács Kata hegedűssel. A csapat akkor még folkbeütésű, instrumentális dub-reggae-t játszott.

’68

Shalom című lemezük 1995-ben jelent meg. Itt a masszív elektro-dub alapokba szervesen illeszkedtek a világzenei motívumok, jellemzői a finom ízléssel komponált számok és a kristálytiszta vokál.

Németh Gergely és Prieger Zsolt, a zenekar producer-szerző párosa ezután sem tudott hibázni: 1997-ben jött ki az Anima című album, rajta egyik legnagyobb sikerük, a ’68 című szám, s mellette más kísérleti, népzenés, dubos, de mindenképpen speciálisan „animás” dal kapott helyet. 

Az Aquanistan, a szintén legendássá vált lemezük húsz évvel ezelőtt jelent meg. A dalok között találunk lassabbat, gyorsabbat, meditatívat, szerelmest és pörgőset, mindez hol politizáló, hol könnyedebb – magyar és angol nyelvű – szövegekkel.

A zenekar a rengeteg hazai fellépés mellett már korai éveiben bejárt számtalan kelet-európai várost. Sikereikre Nyugat-Európában is felfigyeltek, koncerteztek Berlintől Londonig az összes jelentős fővárosban, játszottak nemzetközi fesztiválokon, és olyan ismert előadókkal dolgoztak együtt, mint De-Phazz, Terry Lee Brown Jr. és a Transglobal Underground.

Sose lesz vége

A zenekar felállása a kezdetek óta többször változott. Az alaphármason kívül 1999-ig a szkreccsmester DJ Cadik határozta meg az Anima Sound System hangzását. Már az 1994-es első kiadványukon a zenekar tagja volt a fúvós hangszereken játszó Németh Tamás, aki sajnos 2021-ben elhunyt. Jelenleg az Animában is játszik a Strong Deformityből ismert Kováts Tibor, aki itt gitáros és billentyűs. Érdekesség, hogy az együttesnek az évek során két Rozmán Zoltán nevű dobosa is volt.

Első énekesnőjük, Bognár Szilvia nevéhez számos, népdal ihlette Anima-muzsika fűződik (Rakjuk a tüzet, Csángó vagy Csillagtalan). Ő a mai napig vissza-visszatér a zenekar koncertjeire. Őt váltotta Németh Juci, akinek a nevéhez szintén egy Anima-sikerkorszak kötődik 1997–2004 között. Majd 2008-tól Prieger Zsolt lánya, Fanni lett az együttes énekesnője, aki 2017-ben távozott. Azóta ő az, aki hol benne van a zenekarban, hol nincs. A ghánai–magyar Telma Lincoln 2017 óta adja hozzá az afrikai gospeles-funkos-soulos ízt a dalokhoz.

Az Animának jelenleg három énekesnője van: Prieger Fanni, a színésznő Törőcsik Franciska, valamint Telma Lincoln.

Igaz szerelem

Szóba jöttek már a nagylemezek, vegyük most sorra mindegyiket.

Három kiadvány Bognár Szilvia énekesnő nevéhez köthető (Shalom, 1995; Hungarian Astronaut, 1996; Anima, 1997).

A Németh Juci-időszakhoz is három nagylemez tartozik, Salamon András Közel a szerelemhez című 1999-es filmjének a zenéje, a 2000-ben kiadott Gipsy Sound Clash és a 2003-as Aquanistan album.

A 2006-os We Strike című – angol nyelvű – lemezen Jeremy Thompson londoni MC-t és Kása Juli énekét hallhattuk.

Prieger Fanni volt az énekesnő a 2010-es Tedd a napfényt be a számba és a 2014-es Gravity And Grace korongon.

Emellett 2018-ban megszületett az Anima & Animus című feldolgozáslemez, amelyen a magyar könnyűzenei élet színe-java adja elő saját értelmezésében az Anima Sound System-dalokat (Presser Gábor, Müller Péter Sziámi AndFriends, Csík Zenekar, Jazzékiel és még sokan mások).

Ugyancsak 2018-as a Szabad (’68 Remixes) című anyag, valamint a 2020-as Tekerd meg és táncolj! remixgyűjtemény. És a 2021-ben megjelent The Big Gypsy Sound Clash Rework Albumot is említhetjük, amelyen a bő húsz évvel korábbi lemez anyagát frissítették fel kortárs előadókkal kollaborálva.

Tedd a napfényt be a számba

Nyolc év szünet után, 2022-ben jelent meg legutóbbi nagylemezük, a Szomnakuno. Ez a korai kétezres évek hangulatát idézi. A Gypsy Sound Clash és az Aquanistan című album egyszerre lebegős és sokrétű zenei világú, ugyanakkor visszatérnek a roma zenei hatások is. Az album legtöbb számát Prieger Fanni énekli, egy dalt Törőcsik Franciska előadásában hallhatunk.

És nincs megállás. A zenekar idén több új lemezt is ígér – a legkülönfélébb műfajokban. Közben nagyszabású, több európai várost érintő turné vár az Animára.

Első nagykoncertjük április végén lesz a szintén születésnapos, de még „csak” 20 éves A38 Hajón,

ahol vendégművészekkel lépnek színpadra, Frenk, Nové Soma, Mitsoura, Szász Veronika VENI és a Romano Drom-énekes, Kovács Antal is velük zenél majd. És biztosan elhangzanak 30 év dalai közül olyan klasszikusok, mint a ’68 és a Romano Funk, a Vigyél el és a Csinálj gyereket, a Müezzin és a Tedd a napfényt be a számba. És sok más kitűnő zene, amiért az Animát – immár 30 éve – szeretjük.



Rovatok