Index Vakbarát Hírportál

Ütőszenészek, akik ütős zenészek – bemutatkozik a ritmusszekció

2023.05.14. 14:52

Van az a vicc, amiben felmerül a kérdés, hogy miért jó a dobosnak. Válasz: mert együtt bulizhat a zenészekkel. Nem mintha a dobosok ne lennének hasznos és megbecsült tagjai a zenésztársadalomnak, sőt! Bizonyságul következzen öt olyan művész a magyar könnyűzene fiatalabb generációjából, aki keresett dobos, és több zenekarban is bizonyította tehetségét. Tekintsünk be az ő zenei munkásságukba, felidézve néhány ütős dalukat.

Delov Jávor

Zenekarai: Anna & The Barbies, Barabás Lőrinc Eklektric, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Fábián Juli & Zoohacker, Random Szerda, Random Trip, Turbo

Az 1980-ban született dobos 1996-ban barátjával és gimnáziumi osztálytársával, Bársony Bálinttal (Back II Black) alapította meg első zenekarát. 1997-től nagyon sok ismert és kevésbé ismert formációval lépett fel. 2002-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol jazz-dob szakon szerzett diplomát 2007-ben. 2004-től 2005-ig a manchesteri University of Salford ösztöndíjas hallgatója volt, és egy éven keresztül fekete zenészekkel játszott egy gospelformációban.

2009-ben ő volt a változó felállású improvizációs csapat, a Random Trip alapítója, azóta háromszáznál is több hazai és külföldi muzsikussal zenéltek együtt. Delov Jávor immár 14 éve projektvezetője ennek a különböző zenei stílusokat összehozó spontán, élő zenés klubestsorozatnak. A virtuóz dobos emellett a Turbo pszichedelikus rockzenekarban is játszik. De szerepelt a Révész Sándor–Závodi János-féle Piramis Évek produkcióban is. Delov Jávor ma a hazai alternatív zenei és jazzszíntér egyik legfoglalkoztatottabb dobosa.

Random Trip feat James Taylor: Waiting for James

Mihalik Ábel

Zenekarai: Abel Label, Barabás Lőrinc Quartet, Császári Pillanatművek, Drastik Putto, Hiperkarma, Jónás Vera Experiment, Kiscsillag, Kispál és a Borz, Mr. Moodburn, NAZA, Nomad, Oláh Dezső Trió, Szeder, Zoli Band

Az 1987-ben született Mihalik Ábel 11 éves kora óta folyamatosan koncertezik különböző zenekarokkal. Talán onnan ismerik a legtöbben, hogy 2007 és 2010 között a Kispál és a Borz, 2008 és 2016 között pedig a Kiscsillag dobosa volt. Emellett azért több más – rock- és jazz- – formációban is hallhattuk őt, és nem csak dobolni. Ő egy multiinstrumentalista zenész, aki gitáron és basszusgitáron is játszik. 2012–2018 között saját zenekara, a Drastik Putto dalszerző-frontembere volt.

2015-ben kezdett rendhagyó kísérletbe, amelynek keretében hol szólóban, hol más előadókkal zenélt együtt 70% Water Projekt néven. 2017-ben hozta létre az Abel Label formációt, amellyel minden eddig megjelent lemezükön más stílusban játszanak (funk, blues, elektronika, progresszív rock, instrumentális gitárzene). Az utóbbi években producerként is készít hangfelvételeket, jelenleg a Mr. Moodburn trióban hallhatjuk. A zenekar világa fúziót képez a jazz és a rock műfaj között, némi filmzenei hatással. És szerepel a QJÚB nevű alkotócsapat színházi koncertjein is.

Barabás Lőrinc Quartet: Beardance

Heatlie Dávid

Zenekarai: Blue Tips, Get Free, Groovehouse, Heatlie, Neoton Família Sztárjai, Suburband

A pop műfajában is szép számmal találunk tehetséges dobosokat. Közülük mutatunk be egy 1992-ben született fiatal zenészt, aki nem más, mint az ország egyik legismertebb énekesnőjének, a Neoton Família sztárjának, Csepregi Évának a fia. Dávid édesapja a nemrég elhunyt skót dalszerző-producer, Bob Heatlie, aki Éva és a Neoton mellett olyan sztároknak is írt dalokat az 1980-as években, mint Cliff Richard vagy Shakin’ Stevens.

Dávid 13 évesen ült be először közönség előtt a dobok mögé, a Neoton Família koncertjén – több tízezer ember előtt a budapesti Puskás Ferenc Stadionban. 2017–2021 között a Blue Tips indie rock együttesben dobolt. Ezzel egy időben – 2019-től – saját bandájában, a Heatlie-ben is láthattuk őt, de már a frontvonalban, vagyis mint énekes mutatkozott be. És persze időről időre édesanyja zenekarában is kezébe veszi a dobverőket, a Neoton Família Sztárjai között csillogtatja meg tudását.

A következő, 2022-ben készült felvételen énekesként láthatjuk, de Dávid valóban „ütős” ütős.

Heatlie: Cintányérfej

Szegő Dávid

Zenekarai: Ágoston Kártett, Bélaműhely, The Budapest Turnarounds, Chalga, Cymbal Rush, Lovászi Edina és zenekara, Nasip Kismet, Santa Diver, Tárkány Művek

A kortárs magyar (jazz)dobosok fiatal generációjának egyik kiemelkedő tagja, akinek kifinomult, robbanékony játékstílusa teljesen egyedi és behatárolhatatlan. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Számos – különböző stílusú – formáció előadását színesíti érzékeny, mégis energikus játékával, de komponált zenét kortárs tánchoz és színdarabokhoz is.

A Budapest Turnarounds nevű, kísérleti zenét játszó instrumentális duó tagjaként ő a dobok és a speciális effektek felelőse, zenésztársa pedig a kitűnő gitáros, Sütő Márton. 2019-ben Holdraszállás című műsorukkal az 50 éves Apollo–11-missziót idézik fel, amelynek során először lépett ember a Holdra 1969. július 20-án. Az alkalomhoz komponált szerzeményeik közül következzen most az egyik remeklésük.

The Budapest Turnarounds: Holdpor

Porteleki Áron

Zenekarai: 12z, Babám, Boom Voyage, Decolonize Your Mind Society, Deti Picasso, Dorota, Klárisok, Mordái, Poros, Porteleki Áron & Czitrom Ádám duó, Tűz Lángja

Porteleki Áron első zenei impulzusait édesapja révén (Porteleki László hegedűs – Muzsikás, Téka, Kolinda) és a különféle budapesti táncházakból kapta, de közvetlen közelébe került az akkori budapesti underground és kísérleti jazz közegének is. Hegedülni kezdett, majd háromhúros brácsára váltott, illetve jazzdobolni tanult Geröly Tamástól. Egy sor hazai alternatív és szabad improvizatív és experimentális zenei formáció tagjaként ismerhettük meg a műfajilag besorolhatatlan stílusú dobost. 2022 végén önálló kiadványa is megjelent Solo címmel, amelyen egy 30 perces, élőben előadott dobszólóját hallhatjuk.

A következő felvétele a dob és gitár felállású Porteleki Áron & Czitrom Ádám duó tíz évvel ezelőtti fellépésén készült. PJ Harvey egyik dalának feldolgozását játsszák el, az angol énekesnő 1992-ben megjelent első albumáról.

Porteleki Áron & Czitrom Ádám duó: Hair

Balog Álmos

Ha esetleg bárki aggódna a hazai dobosutánpótlás miatt, annak bemutatunk egy ifjú titánt, aki nem ma kezdte a szakmát. A 2009-ben született Balog Álmos 4 éves kora óta dobol, és saját elmondása szerint napi négy órát gyakorol. Emellett sok zenét hallgat: rockot, metált, punkot. Szerepelt a Madách Színház 2018-ban bemutatott Rocksuli című musicaljében is. Az álma az, hogy egyszer majd a Konziban (budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) tanulhasson a jazz tanszakon.

2020-ban a rockabillyt játszó King Cat Rhythm zenekar dobosa volt. Az akkor 11 éves Álmos – művésznevén Mr. Sleepy Boy – egy kőbányai általános iskola 4. c osztályából ruccant át az A38 Hajón tartott fellépésükre. Hallgassák csak, mit tud ez a fiú!

King Cat Rhythm: Hyena



Rovatok