Index Vakbarát Hírportál

Még hogy egy lottófőnyeremény nem tesz boldoggá!

2022. december 22., csütörtök 09:01

Amikor egy lottóvállalat reklámja arról mesél el egy történetet, hogy a pénznél van fontosabb is, ami az embert boldoggá teszi, akkor ez azt jelenti, hogy elfoglalták a marketingosztályt az Assisi Szent Ferencek? Botorságnak tűnik egy szerelemről mesélni a főnyeremény helyett, de végül kiderül, hogy mégsem az.

Vajon az általános lottóreklám jól ismeri az embereket? Ha az ember életében a legfontosabb a pénz, akkor ha hiány van belőle, meg kéne halnia. Ha nincs levegőd, meghalsz. Ha nincs pénzed, akkor viszont életben maradsz. Nem lehetne, hogy az unásig ismert érvkészletet, hogy

a lottómilliárdossá válás egyszersmind elégedett, boldog emberré tesz újra kéne gondolni?

Ezen töprenghetett el az egyesült királyságbeli National Lottery, és újragondolta a szokásos történetet a lottóról és a főnyereményről.

Főnyeremény minden válasz

Hiszen ha bárki egy lottóvállalat marketingesének helyébe képzeli magát, könnyen le tudja modellezni a következő reklámos problémát:

És ha arra vágynak, hogy valaki szeresse őket, vagy megbecsülje őket, vagy tisztelje őket, azt is meg tudják venni? Meg tudják venni azt, hogy beüssék a térdüket a dohányzóasztalba, és nekik az nagyon fájjon?

Meg tudják venni azt, hogy beleszeressenek valakibe, aki aztán visszautasítja őket, és emiatt hónapokat töltsenek el a fájdalmukkal? Meg tudják venni azt, hogy kudarcok és traumák érjék őket, és megtapasztalhassák azt, hogy mindent túl tudnak élni?

A lottó összehoz sorsokat

És meg tudják élni azt, hogy mások önzetlenül segítenek rajtuk? Hol van az élet egy halom pénzben? Vagy mi értelme a pénznek, ha nem az életet szolgálja? Mi az értelme a lottófőnyereménynek, ha nem oda kerül, ahol az élet szenvedélyét szolgálhatja?

Végül is a lottófőnyeremény önmagában nem érték. A lottómilliárdosok szomorú utóéletéről számtalan legenda kering, sikeres lottómilliárdosról viszont semmi. Lehet, hogy nem is az a cél, hogy megnyerd a lottófőnyereményt, hanem csak az, hogy legyen egy olyan célod, amire használnád.

Te mire használnál egy lottófőnyereményt? Vagy a szelvényt, amin a nyertes számok szerepelnek.

Erre épül a National Lottery filmje is. Két fiatal véletlenül találkozik a vonaton, egy pillanat alatt közel kerülnek egymáshoz, de hirtelen el kell válniuk, és az egyetlen dolog, ami összeköti őket, egy cetlire felírt telefonszám. Ami egy pocsolyában persze azonnal leázik a cetliről.

A cetli a lánynál marad, és ahogy reménytelenül kijár mindennap az állomásra, észreveszi, hogy az egy telitalálatos lottószelvény. Innentől még ádázabbá válik a keresés, ami aztán egy remek dramaturgiai fordulattal ér véget. A fiatalok egymásra találnak, és egymás megtalálásán felül még a lottót is megnyerték. Tökéletes romantika, tökéletes márkareklám.

(Borítókép: A Christmas Love Story | Just Imagine | The National Lottery | Christmas Ad 2022)

Rovatok