Index Vakbarát Hírportál

Kiállítás a finn metálról a Néprajziban

2010.03.30. 16:53
A finn metál sokat köszönhet a mítoszoknak, ezért nyílt kamaratárlat a témáról a Néprajzi Múzeumban. Pólókat, kitűzőket, képeket állítanak ki.

Amorphis, Nightwish, Children of Bodom: péntektől kamarakiállítás mutatja be a finn metálzenét a fővárosi Néprajzi Múzeumban. A tárlat a (M)ilyenek a finnek? - Finnország magyar szemmel című, tavaly nyáron nyílt kiállításhoz kötődik.

"A főkiállítás egyik praktikus szempontja volt, hogy megmutassunk néhány sztereotípiát, ami a finnekről kialakult. A tárlat egyik termének az a címe, hogy A Kalevalától a finn metálzenéig, és azt mutatja be, milyen csatornákon volt megismerhető az elmúlt több mint száz évben Magyarországon a finnek ősi eposza. Ezt egészíti ki a mostani kamaratárlat" - nyilatkozta Bata Tímea, a kiállítás rendezője.

A szervező szerint a finn metálzenekarok egy része - az ismertebbek közül az Amorphis, az Ensiferum, a Korpiklaani vagy a Finntroll - tudatosan használ zenéjében nemzeti kulturális elemeket, így a Kalevalát is. Már a főkiállítás anyaggyűjtésekor finnországi fesztiválokra, koncertekre jártak finn metálpólós fiatalokat fotózni, illetve a Néprajzi Múzeum a kulturális tárca kortársgyűjtemény-gyarapítási pályázatának segítségével vásárolt is olyan pólókat, táskákat, nyakláncokat és különböző kiegészítőket, amelyek Magyarországon hozzáférhetőek. Ezek egy része már látható volt, másik része pedig a most nyíló kamarakiállításra került. A finn metálzenéhez köthető többi tárgy, ereklye felhívásra érkezett be rajongóktól, gyűjtőktől.

"Leginkább dedikált tárgyakat kaptunk, speciális kiadású bakeliteket, posztereket, valamint olyan fényképeket, amelyeken a rajongók és a zenekartagok láthatók együtt. A kamarakiállítás termében öt vitrint alakítottunk ki" - fejtette ki a kiállítás rendezője.

A finn metálzenéről készült Promised Land of Heavy Metal című dokumentumfilm magyarországi bemutatója május elején lesz a tárlat helyszínén, a Néprajzi Múzeumban. A metálzene földjéről című kamarakiállítás május 9-ig látható.



Rovatok