Index Vakbarát Hírportál

Himnuszt feldolgozni nem kell félnetek jó lesz

2013.01.22. 15:12
A nemzet dalát, identitásának, összetartásának egyik meghatározó kellékét feldolgozni, azaz a Himnuszból rappesített vagy baszdmegelő verziót készíteni legalább akkora bűnnek számít itthon, mint vörös csillagot hordani a zakó hajtókáján, és direkt nem a csordavokállal előadott zsidózást említjük, mert azon már csak a külföldi labdarúgó szövetségek csodálkoznak - mi meg háborgunk, amikor kitiltják a csürhét a stadionokból. Pedig milyen jól jöttek a nézők Vikidál Gyulának, amikor nem jött neki össze az, ami egyébként Király Lindának sem, azaz elénekelni úgy a Himnuszt, ahogy azt Kölcsey megírta és Erkel megzenésítette.

A Himnusz-feldolgozás körüli tömeghisztéria egyébként nem feltétlenül magyar találmány, volt belőle botrány a franciáknál és a németeknél is, és azt is nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Pussy Riottal vasmarokkal elbánó Putyin nem kapna rohamot, ha egy vlagyivosztoki hardcore-zenekar kitolná, az iTunes-ra az orosz himnusz új verzióját.

Azért akadnak olyan országok is, ahol teljesen másképp állnak a kérdéshez, II. Erzsébet például csak elnézően mosolygott a Sex Pistols legendás, "Isten, óvd a királynőt / és fasiszta rezsimét" sorain, és amikor Jimi Hendrix Woodstockban elgitározta az amerikai himnuszt, csak a vietnami háborús veteránok háborogtak egy kicsit, de az meg senkit nem érdekelt, mert amúgy is beilleszkedési problémáik voltak ugye.

A magyar Himnuszt igazán jól, újszerűen vagy élvezetesen feldolgozni viszont még nem nagyon sikerült senkinek, talán azért, mert ez a mű úgy jó, ahogy van. Voltak persze próbálkozások, mutatunk párat az elrettentő példák közül, hátha akad már végre valaki, aki össze tud pakolni valami használható feldolgozást.

1. Dopeman kétszer

Pityinger László először a Bazmeg! című örökbecsű nótával esett neki a Himnusznak, amiből csak pár taktust emelt át, de azokat egy káromkodásokkal bőven teli közegbe helyezte, amivel kivívta a teljes jobboldal egyöntetű haragját. Maga a nóta elég középszerű, a Himnusz pedig csak a sokkhatás miatt került bele.

Lacink második próbálkozása az Index felkérésére történt, pont az első ellentételezésére, de csak az jött le belőle, hogy Dopeman sokkal unalmasabb, ha nem káromkodik. A hangszerelés, különösen az első pár taktus, viszont jobban sikerült, mint vártuk.

2. Anima Sound System

Az Anima Himnusz-feldolgozása 2000-ben parlamenti interpellációhoz és kivörösödött arcú kisgazda szónokig korbácsolta a nemzet lelkét, Liebmann Katalin az FKGP közös véleményét tolmácsolva azt bírta mondani róla, hogy "egy zenészegyüttes Rákosi Mátyás nyomdokaiba lépve megváltoztatta nemzeti imádságunkat." Pedig elég lett volna csak azt írnia, hogy unalmas és semmitmondó lett a remix.

3. Az instrumentális előadások

Hendrix és követői (Zakk Wylde és Steve Vai is előszeretettel játszotta az amerikai himnuszt) nyomán haladt Soulavy Gábor gitáros és Lőrincz Viktor basszusgitáros, előbbi nem sokat variált az alapon, csak ráengedte a villanygitárt, utóbbi viszont egy kifejezetten hallgatható verziót hozott össze, a listánkban szereplő verziók közül ez az egyetlen, amit hidegrázás vagy ásítozás nélkül végig tudtunk hallgatni.

4. A technósok

A lakossági techno egészen váratlanul borzasztó dolgokat tud kihozni egy nemzeti fohászból, ezt a DJ Tiestónak tanúsított, de valójában egy System Track nevű magyar követőjétől származó ódivatú remix, DjSnowmen hardcore verziója és Magyarhuszár22 próbálkozása  is világosan jelzi. Utóbbi vicces kommentháborúba is belement a rátámadó turuljelmezes trollokkal, de ez sem mentség a vállalhatatlan feldolgozásra.

5. Az őszinte rockzenészek

Kárpátia, Pokolgép és az amerikai magyaroknak haknizó Pataky Attila is nekiveselkedett a Himnusznak, utóbbi egy bónusz magyar zászlót is bevetett a Caramel Ferire jellemző hajlítgatásokkal előadott Íiiiisten áÁáÁáÁáÁldd meEeEeg aAaAaA maAaAaAgyaAaAaAaArt mellé. A Kárpátia galoppmetálba ágyazta a Himnuszt, énekelni viszont nem voltak hajlandók (nem baj), és a Pokolgép is inkább az egy gitár + sepsiszentgyörgyi sokaság kórusa megoldásban hitt, még jó, Rudán Joe-ra ilyen komoly dolgokat nem szabad rábízni.

6. A bónusz kategória

Ide soroltuk Fábry Sándor szlovák nyelvű előadását, Király Linda kétségbeesett próbálkozását a szöveggel, Ripl Károly laptop-billentyűzeten lepötyögött verzióját, a budapesti melegfelvonulás képeire hangolt Dave Poppins-remixet, aminek az a mottója, hogy a Himnusz lehet vidám is, valamint a Fél Fény nevű amatőr zenekar irgalmatlanul próbálkozását is, ez utóbbit már tényleg elrettentésül.

A legvégére pedig egy olyan verzió, ami soha nem fog egyetlen meccsen sem elhangzani, hiszen nem egy nemzeti dalról van szó, hanem 195-ről, egyszerre. Erről bővebben itt írtunk.



Rovatok