Index Vakbarát Hírportál

A türkmén elnöknél haknizott J-Lo

2013.07.01. 13:06
Az amerikai énekesnő dalban kívánt boldog születésnapot Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén elnöknek az Avaza városában rendezett koncertjén. Az énekesnő nem először lépett fel olyan helyi potentátok előtt, akiket a világ közvéleménye elítél.

Jennifer Lopez szóvivője a koncert után kirobbant botrányra reagálva azt közölte a sajtóval, hogy ha az énekesnő tudott volna arról, hogy Türkmenisztánban lábbal tiporják az emberi jogokat, soha nem lépett volna fel a közép-ázsiai ország déli részén fekvő üdülőparadicsomban. A koncertet egyébként a China National Petroleum Corp., az egyik legnagyobb kínai olajcég szponzorálta, és hivatalosan nem politikai jellegű esemény volt, de részt vett rajta a türkmén elnök is, akinek Lopez a Happy Birthday eléneklésével kedveskedett.

Türkmenisztánt a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet a világ egyik legelnyomóbb országának tartja,. Az ENSZ képviselői épp múlt hónapban mérték fel a polgárjogok helyzetét az országban és ugyan jelentésükben arról számoltak be, hogy a szabadságjogok helyzete a múltbelihez képest javult, még mindig messze van a nemzetközileg elfogadott minimálisan elfogadott szinttől.

Jennifer Lopez türkmén bulija

Nem ez az első eset, hogy Lopez ilyen ügybe keveredik. Ukrajnában egymillió dolláros fellépti díjárt adott magánkoncertet egy üzbég üzletember esküvőjén, és szintén fellépett Telman Iszmajlov azeri oligarcha egyik házibuliján, állítólag 1,4 millió dolláros gázsiért.

Lopezhez hasonlóan több hollywoodi híresség sem veti meg az elnyomó rezsimek és gyanús eredetű milliárdokon ülő oligarchák vendégszeretetét. Hillary Swank 2011-ben Razsman Kadirov csecsen államfő születésnapi buliján tűnt fel, pedig ha tudta volna, hogy az egykori csecsen lázadót gyilkosságokkal és emberkínzással vádolják, biztos kihagyja a partit.

Swank és Lopez mellett Beyonce, Nelly Furtado, 50 Cent, Mariah Carey és Usher sem nagyon gondolkodott, amikor rábólintott a néhai Moammer Kadhafi, líbai álamfő ajánlatára, és milliós összegért hakniztak az országban, igaz, amikor szembesítették őket azzal, hogy a nemzetközi terrorizmus egyik finanszírozójának bazseváltak, rohamléptekben ajánlották fel a gázsit jótékony célokra. Jennifer Lopez egyelőre nem nyilatkozott, mi a szándéka a fellépti díjával.



Rovatok