Index Vakbarát Hírportál

A Led Zeppelin énekesének új lemeze az Indexen

2014.08.30. 09:49

Ugyan arra egészen a minimális az esély, hogy új dobossal (mondjuk John Bohnam fiával) összeálljon ismét a Led Zeppelin, Robert Plant ettől még mindig igen aktív szólóban, hamarosan megjelenteti a Lullaby and...The Ceaseless Roar című lemezét, ami az első stúdióalbuma a háttérzenekaraként szolgáló The Sensational Space Shifters-zel. Az énekesről köztudott, hogy Led Zeppelinben az elején csak harmadik dalszerzőnek számított, általában csak becsatlakozott Jimmy Page-hez és John Paul Joneshoz. Plant persze a karrierje során nem csak ismert énekessé, de elismert dalszerzővé is vált, az idei új nagylemezén is próbált olyan témákat boncolgatni, olyan művészekből inspirálódni, ami nem jellemző azokra az énekesekre, akik egy rendkívül sikeres zenekar után inkább szólóban nyomulnak tovább.

Ahogy a Led Zeppelin tagjai, úgy Plant is nagy rajongója a klasszikus blueshősöknek, Howlin' Wolfnak vagy Muddy Watersnek, de a szólóban készített anyagai soha sem voltak annyira egyértelműen blues indíttatásúak, mint a Led Zeppelin életműve. Az új lemezre egyaránt hatással volt a walesi folklór és népzene, mint ahogy a viktoriánus író, William Morris. Nem véletlen az amerikai gitárzenétől való eltolódás, hiszen Plant az utóbbi években költözött vissza Angliába, és került újra kapcsolatba a háttérzenekarával, amihez csatlakozott egy gambiai zenész is, aki tradicionális afrikai hangszereken játszik. Az új album producere maga Robert Plant, a munkálatokat pedig Peter Gabriel stúdiókomplexumában végezték. Érezhető Plant szóló munkásságán, hogy a Led Zeppelin kései lemezein feltűnő, akusztikus, folkos dalok maradtak meg még mindig benne, amikkel egyedül sokkal többet tud kísérletezni.

A 11 számos album hivatalosan szeptember 8-án jelenik meg, de most 48 óráig bárki belehallgathat a fent látható lejátszóval.



Rovatok