Index Vakbarát Hírportál

Taylor Swift történelmet írt

2014.11.05. 08:50

Az énekesnő 1989 című új albumát egy hét alatt 1,287 millió példányban adták el a zeneművek fogyását nyilván tartó Nielsen SoundScan szerint, ami olyan szám, amilyennel 12 éve nem találkoztak - akkor Eminem The Eminem Show című anyaga fogyott el egy hét alatt 1,322 példányban.

Swift ezzel csak rekordot döntött, történelmet már azzal írt, hogy ő az egyetlen zenész az egész univerzum történetében, akinek három albumából is képesek voltak az emberek legalább 1-1 milliót megvenni hét nap leforgása alatt. Swift új lemeze egyébként 2014 egyetlen olyan új albuma, amiből egymilliónál is többet adtak el, ami elég siralmas képet fest a zeneipar helyzetéről.

Az énekesnő egyébként úgy döntött, hogy a művészete értékesebb annál, amennyire a Spotify nevű streamingszolgáltató taksálja, és egy dal kivételével a teljes életművét leszedette az online szolgáltató kínálatából.

A zene művészet, ezért értékes és megbecsülendően ritka. Az ilyen dolgok pedig értékesek. Az értékes dolgokért fizetni kell. Úgy vélem, a zene nem lehet ingyenes, és van egy olyan érzésem, hogy pályatársaim is követni fogják a példámat és meghatározzák, mennyiért adjék oda a zenéjüket. Remélem, nem becsülik majd alá magukat.

A Spotify nem melleseg lejátszásonként 0,006–0,0084 dollár közötti összeget fizet a zenészeknek.   



Rovatok