Index Vakbarát Hírportál

Pöttyös az inged? Zsuzsi-e vagy?

2015.07.31. 10:46

Akkor ahogyan tegnap ígértük, ime Lakatos Márk stylist előadásában Sickratman legendás buzizós dala, káromkodások nélkül, a Zsuzsi-e vagy és a hozzá készült klip. 

A videó alapvetően a 5FORLOVE – Rights for love, Jogod van a szeretethez! kampány keretében készült, Miki 357 rendezte, és a Turán Eszter vezette Moviebar gyártotta. Rengeteg híresség csatlakozott a #JesuisZsuzsi kezdeményezéshez, Alföldi Róberttől Mautner Zsófin át Till Attiláig, akik mindenféle fura, viccesnek szánt helyzetben tűnnek fel a klipben. Ezek között vannak tényleg ötletesek és jól sikerültek is, meg kicsit egyszerűbbek is, de hát a jó ügy a lényeg! 

A résztvevők teljes listája: Alföldi Róbert, Árpa Attila, Bangó Margit, Behnam Lotfi, Élő Márton, Erdélyi Zsolt Superman, Fenyő Iván, Gryllus Dorka, Hajós András, Herczeg Zoltán, Hlatky-Schlichter Hubert, Kamau Makumi, Király Linda, Kiss Ádám, Kótai Mihály, Kovács Geri Gerrison, Kulka János, Lakatos Márk, Mautner Zsófi, Miskovits Marci, Müller Péter Sziámi, Nagy Ervin, Novák Angéla, Polgár Odett, Paizs Miklós Sickratman, Papp Gergő, Papp Szabi, Péterfy Bori, Sena Dagadu, Simon Kornél, Stohl András, Sugár Bertalan, Takács Zoltán Jappán, Till Attila, Tóth Gabi, Wossala Rozina.

A kampányban a szivárványszínűre festett kezet használják a kiállás jelképeként, ami a Pride idején tomboló, szívárványszínű profilképcserés őrületben jól egybecsengett volna a felvonulás céljaival, de így pár héttel később is hasznos, hogy napirenden tartja a kérdést, még ha ehhez Lakatos Márkot is kellett a középpontba állítani. 

Lakatos Márk viszont valószínűleg örömmel jött, hiszen pár évvel ezelőtt volt egy hasonló kezdeményezése, akkor Fluor Mizuját adta elő - spanyolul, Fluorita Lux néven. Én is teljesen elfeledkeztem róla, pedig ez tényleg megtörtént, íme: 

Most pedig a Buzi-e vagyról jutott eszébe, hogy milyen jó lenne, ha ő adná elő. "Nemrég egy partin játszottam le Sickratman „Buzi-e vagy?” című számát, és a rabjává váltam. Zseniális a szöveg, nagyon pontosan írja körül, hogy az emberek általában milyen sztereotípiák alapján skatulyáznak be másokat." 

A legfőbb különbség az eredetihez képest nyilván az, hogy a buzit Zsuzsira, a "mi a faszt" pedig "kiakaszt"-ra cserélték, amiről eszünkbe juthat a Punnany Massif esete Ganxsta Zoliékkal, de csak a felhasználóbarátság volt a cél: "A káromkodásokat nem prüdériából vettem ki, engem nem zavarnak, de tudom, hogy ez sok embernél kiverné a biztosítékot. Viszont tartom annyira értékesnek a szöveget, hogy szeretném, ha minél több emberhez eljuthatna a tolerancia üzenete." 

A lényeg, hogy az egésszel azt akarják üzenni, hogy nyitottnak lenni nagyon fontos, és le kell számolni a fejünkben élő buta sztereotípiákkal. A gyengébbek kedvéért a híresebbnél híresebb résztvevők egy külön videóban is elmondták a véleményüket, tegnap a nyitottságról szólót emeltük ki, ma azt, amiben arról beszélnek, hogy miért csatlakoztak a kampányhoz:

Az összes videó itt.



Rovatok