Index Vakbarát Hírportál

500 milliós rekordnyereséggel zárt tavaly a Sziget

2016.04.16. 10:03 Módosítva: 2016.04.16. 10:33

Rekordméretű, 500 millió forintos nyereséggel zárt 2015-ben a Sziget - írja nagy elemző cikkében a Népszabadság a Céginfó nyilvános adataira hivatkozva.

Persze nem ilyen egyszerű a helyzet, mert ebből a pénzből a Sziget-cégbirodalom élén álló, éttermekben is érdekelt Gerendai Károly egy közel kétszer ekkora kölcsönt kénytelen törleszteni, hogy a többi vállalkozása is önnfenntartó lehessen.

A Népszabadság cikke alapján megpróbáljuk röviden összefoglalni, miért is nem akkora nyereség Gerendai számára a Sziget Fesztivált, a Voltot, a Balaton Soundot és az Erzsébet téri óriáskereket menedzselő Sziget Kft. félmilliárdos "rekordnyeresége":

  • Gerendainak a cégtársaival is osztozkodnia kell. A Sziget Kft.-t csak 76 százalékban birtokolja a Szigetra Invest Kft., ebben ráadásul gerendai mellett Takács Gábor, valamint a Videoton-vezér Lakatos Péter is társtulajdonos, a maradék 24 százalék pedig a Volt Invest Kft.-n keresztül Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert tulajdona.
  • A Sziget Kft. 390 millió forint kölcsönt vett fel korábban az OTP Banktól, amit Gerendaiéknak még vissza kell fizetni.
  • Szintén nagyjából 390 milliós az a tartozás, amivel Gerendai a cégtársának, Lakatos Péternek lóg. A csendestárs Videoton-vezér egyébként a hiteltörlesztés után vissza fogja adni Gerendainak a szigetes tulajdonrészét.
  • Más kötelezettsége és hitele is van még Gerendainak, mivel pénz kellett ahhoz, hogy kivásárolja az Est Média Sziget Kft.-beli tulajdonrészét. 
  • Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egy másik Gerendai-érdekeltségnek, a Michelin-csillagos Costesnek a Sziget Kft. adott egy nagyobb kölcsönt.

A Szigetről egyébként évek óta az a közhely él az emberek fejében, hogy a sorra dőlő látogatórekordok ellenére is veszteséges, vagy csak nullszaldós. Ezekről a mémmé váló közleményekről korábban külön cikket is írtunk. Gerendai Károly azonban az Indexnek 2014-ben adott nagyinterjúban arról beszélt: egyszer valamikor pont itt az Indexen egy cikkben nullszaldósozták le, és azóta is ezt nyögi.

Tudom, ebben az országban ezt nehéz elhinni, de mi komolyan igyekszünk transzparensen működni, és csak akkor mondtuk, hogy veszteséges volt a rendezvény, amikor tényleg így is történt.

Gerendai cégbirodalmába ugyan olyan vállalkozások is beletartoznak a Sziget és a Costes mellett, mint a Park Eventstet, a Fesztivál Travel, a Carfinder.hu, a Repara.hu és a We Love Budapest, ennek ellenére a cégei közti pénzmozgások miatt a Népszabadság szerint még mindig nincs akkora magánvagyona, hogy bekerülhessen a 100 leggazdagabb magyar közé.



Rovatok