Index Vakbarát Hírportál

Új beléptetési rendszer lesz a Szigeten

2016.04.19. 12:50

Megtartotta szokásos tavaszi beharangozó sajtótájékoztatóját a Sziget Fesztivál. Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője elmondta: bizakodóak a jegyeladásokat illetően, hiszen

az ötnapos bérletek már elfogytak, a hétnapos belépőknek pedig már a 70 százaléka elkelt.

A szervezők reményei szerint jóval a fesztivál kezdete előtt gazdára találnak a maradék bérletek is.

A fesztivált Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciójaként határozták meg, a szervezők szerint az is jelzi az erejét, hogy a jegyértékesítés már akkor szépen alakult, mikor még egyetlen komolyabb fellépőt sem jelentettek be.

Ez a vendégek bizalmát jelzi, akik megbíznak a szervezőkben, és a Sziget-élményért érkeznek Budapestre, nem a fellépők miatt

– mondta Gerendai a sajtónak.

A legnagyobb változás, hogy a feszült európai helyzetre reagálva a szervezők idén újabb biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Gerendai büszkén mondta el, hogy a Sziget már a korábbi években is élen járt ezen a téren, ennek ellenére szigorításokra készülnek. Ebből a legjelentősebb, hogy a bérletek átvételéhez szükség lesz valamilyen személyes okmány bemutatására. Ez a reptereken megszokott „check-in” rendszerhez hasonlít majd. Gerendai ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindez nem növeli majd a várakozási időt. Azt is elmondta, hogy növelik az ellenőrző pontok kapacitását. Az új rendszerben összekötik a karszalagok sorszámát  a személyes adatokkal, hogy a szervezők ellenőrizhessék, pontosan kik lépnek be a Sziget területére.

Biztonsági őrből több lesz, de az ígéretek szerint ezt csak a belépési pontokon lehet majd érzékelni, a benti területen igyekeznek majd a szórakozni vágyók számára láthatatlanul dolgozni. 

Az 5 milliárdos nettó költségvetésből gazdálkodó rendezvény idén is nagy hangsúlyt fektet a zenei programok mellett az egyéb kulturális programokra. Külön foglalkoznak a menekültkérdéssel: nemcsak kerekasztal beszélgetések  lesznek  a témában, de színházi darabokra és egyéb performanszokra is lehet számítani.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is arra biztatják majd az ide érkező vendégeket, hogy a feleslegessé vált sátraikat, kempingfelszereléseiket adják le a kijelölt pontokon, hogy továbbíthassák a rászorulóknak. Szintén ehhez kapcsolódik a kiemelt környezettudatosság. Kitiltják például a rendezvényről a műanyag zacskókat, és igyekeznek minél több csikktartót elhelyezni a fesztivál területén.

A 24. Sziget augusztus 10-én, a régi hagyományokhoz visszatérve szerdán indul. Az utóbbi években megszokott hétfő helyett azért váltottak, mert korábban felmerült, hogy augusztus 8-án lesz a Forma–1-es Magyar Nagydíj, ennyi turistát pedig nem bírt volna el a főváros. A szerdai kezdés melletti másik érv, hogy programszervezés szempontjából Európában a nagy fellépőket augusztus közepén lehet a legkönnyebben megszerezni, ehhez minél közelebbi időpont az ideális.

Az idei fesztivál legnagyobb sztárja Rihanna lesz, aki a nulladik napon lép fel, de érkezik még a Die Antwoord, David Guettea, a Muse, SIA, az End Show-t ezúttal Hardwell biztosítja majd.

A sajtótájékoztató délelőttjén debütált a 2016-os év Sziget-himnusza is, amit Odett ad elő.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok