Index Vakbarát Hírportál

Háborognak a Quimby-rajongók Tusványos miatt

2016.07.26. 16:41

Többek között a Quimby is fellépet Tusványoson, a Fidesz éves erdélyi pártrendezvényén, ami egyszerre fesztivál és ifjúsági találkozó a párttal szimpatizáló fiataloknak. Ahhoz képest, hogy rengeteg, a kormánypárthoz nem igazán köthető együttes fellép itt évről-évre, a Quimby rajongói csak most akadtak fent azon, hogy a zenekar szerintük egy Fidesz-eseményhez adta a nevét, illetve a párttal és Orbán Viktorral együtt csekkolt be az eseményre, majd ezt utólag módosították.

  • "20 éve a rajongótok vagyok... 20!!!!! Ezt most fel kell dolgoznom... ha tudom... nem hiszem el, hogy mindent el kell venni, hogy mindenhova elér az a kéz... ti pedig megfogtátok? Mélységes döbbenet... Minden dal másképp szól ezután!"
  • "Lejárattátok magatokat mert "nem voltatok jó helyen"! Díszletnek az ország legnagyobb kirablójának hazug "mesekönyvéhez" álltatok díszletül!Szégyelljétek magatokat és nyaljatok ki további seggeket!Majd gondolkodjatok el miért vesztettetek el pár ezer rajongót!"
  • "El tudjátok képzelni, hogy Bródy János és Koncz Zsuzsa egy Fidesz rendezvényen elénekli a Ha én zászló volnék c. dalt?"
  • "Udvari zenészek lettetek, fujj!!! 1 rajongóval biztos kevesebb. Csalódtam bennetek!!!!!"
  • "Hatalmas csalódás , hatalmas becsapás, hatalmas vétek, amit elkövettetek ellenünk !!!"

Ilyen, és ehhez hasonló véleményekkel van tele a Quimby Facebook-oldala miután felléptek Tusványoson. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közismerten a Fidesz éves rendezvénye, de ez az első alkalom, hogy az emberek komolyabb kirohanást intéztek az ott fellépő magyar zenekarok miatt.

Az egyik fesztiválozó szerint a következőképpen lehetett leírni a hangulatot a Quimby-koncert alatt: "Mi a színpad hátánál üldögéltünk s iszogattuk végig a koncertet, mert nem volt kedvünk a tömeghez. És ott körülöttünk csoportosultak emberek, akik végig hurrogták a koncertet, hogy fúj Quimby. Meg utána bármerre sétáltunk, voltak ilyen hangok, hogy fúj Quimby, s mekkora csalódás, és miért kellett, és hová jutottunk. Szóval nem csak egy utólagos diskurzus ez, hanem már ott is óbégattak az emberek. Ja, meg én most voltam először Tusványoson, s amikor beértünk, már akkor az fogadott, hogy ma este quimbyprosti lesz, s hogy-hogy én/mi is ott vagyunk. Kb. ez volt az egyik alaphangulat" - mondta el élményeit egyik forrásunk.

Ezzel szemben egy frissen felkerült, nem túl jó minőségű, de másfél órás koncertfelvételen egyáltalán nem hallani, hogy a közönség annyira elégedetlenkedne.

Tusványos több okból is különösen érzékeny pont kultúrpolitikailag. Valóban itt tart évente előadást Orbán Viktor és holdudvara, és mond meredekebbnél meredekebb dolgokat évről-évre, de magát a fesztivál zenei részét eddig nem igazán keverték bele a pártpolitikába. Nem is nagyon lehetett, mert nem egy hétnapos Ákos-maratonról vagy a Vastag família önálló fesztiváljáról van szó, hanem ugyanazok a magyar együttesek lépnek itt is fel, mint a magyar fesztiválok nagy részén. Itt van például pár név az idei fellépők közül:

  • Tankcsapda
  • Vad Fruttik
  • Quimby
  • Kiscsillag
  • Ocho Macho
  • Intim Torna Illegál
  • és persze Ákos.

Ahogy a listából is kitűnik, nem igazán lehet azt mondani, hogy Ákoson kívül csupán udvari kobzosok lépnének fel. Lovasi András a Kiscsillagból például nem éppen az a kormánypárti figura, a Tankcsapdát sem nagyon szokták látni politikusokkal kokettálni, ahogy a Quimby sem azért írta meg annak idején a Kivándorló bluest, mert a Gyere haza, fiatal! programot támogatják. Itt például a Fábry Sándor műsorában játsszák el a számot a köztévén. A rengeteg kritika hatására végül a Quimbynek is meg kellett szólalnia az ügyben.

A szép terjedelmes posztban a zenekar külön kiemeli, hogy elhatárolódnak a napközbeni politikai programoktól és elítélik, ha egy párt a saját megerősítésére használja az együttest. A posztban is felhívják rá a figyelmet, hogy ez az egyetlen nagyobb fesztivál a régióban és fontosnak érzik, hogy megjelenjenek a helyi közönség előtt is.

Az elmúlt 25 év során a Quimby rengetegszer tett tanúbizonyságot arról, hogy a tolerancia, igazságosság, nemi- vallási- és faji előítéletektől mentes nyitott világ az, ami számára elfogadható. Bármiféle szegregáció, megkülönböztetés összeegyeztethetetlen az általa vallott elvekkel.

- írják a posztban, ahol arra is utalnak, hogy lehet nem is ők jelölték be a bejegyzésben Orbán Viktort és a Fideszt, hanem esetleg valamiféle trolltámadásról lehet szó.

Fidesz-rendezvény, meg nem is

A félreértés, vagy leginkább a most tapasztalt frusztráció megértéséhez érdemes tudni, hogy Tusványos a helyi fiataloknak nem egy fideszes pártrendezvény, hanem a legnagyobb zenei fesztivál, ahol láthatnak ismert magyar zenekarokat. Még pár hónappal ezelőtt írtam egy posztot a Mindeközbenbe, ahol Tusványost a legnagyobb fideszes ifjúsági rendezvényként írtam le. Nem sokkal később levelet kaptam egy meg nem nevezett, feltörekvő erdélyi zenekar egyik tagjától, aki felháborodva kérte számon az esemény összemosását a politikával.

A helyieknek ugyanis tényleg úgy néz ki a fesztivál, hogy elmegy 8-10 ezer ember az esti koncertekre, aztán utána hazamennek. A fesztivál utolsó napján meg mondd valamit Orbán Viktor, de ezer embernél többet nem szokott érdekelni.

Erről árulkodik az Index videója is, amit a helyi fiatalokkal készítettünk.

Mit szeret ma egy fiatal a Fideszben?

Erdélyben a Félsziget megszűnése óta nincsenek Sziget fesztiválok, de még Volt, Strand vagy Fishing on Orfű sem, ezért a helyi magyaroknak Tusványos jelenti azt a nyári élményt, amit itthon mindenki átélhet szinte minden régióban. A zenekarok pedig elvállalják a fellépéseket, mert Erdélyben alapvetően jó turnézni, hálás a közönség és többen járnak a klubkoncertekre is, hiszen ott nem lépnek fel minden nap magyar együttesek. Ráadásul a nagyobb zenekaroknak is fontos az erdélyi jelenlét, hiszen egy ilyen fesztiválon tudják azt is tesztelni, hogy mennyire éri meg ősszel vagy tavasszal erdélyi turnét szervezni.

A probléma inkább ott kezdődik, hogy Tusványost voltaképpen a Fidesz-pártszékházból szervezik, vagyis annyiban mindenképpen igaza van a fújolóknak, hogy a Quimby - és a többi zenekar - a kormánypárttól kapja a fizetését a fellépésért. Valószínűleg az is kicsit a visszájára sült el, hogy az együttes az egyik posztjában bejelölte Orbán Viktort és a Fideszt, mintha büszkék lennének rá, de aki valaha is kicsit képben volt a Quimbyben játszó tagokkal, pontosan tudhatná, hogy ez pont akkora önirónia, mint amikor Kiss Tibi megírta az Ajjajjajjt.

Az egyik posztjuk alá egyébként a Kétfarkú Kutya Párt is komment, amiből kiderül, hogy három éve pont azzal mondták le a fellépést a táborukban, hogy nem akarnak pártrendezvényeken részt venni:

Megkérdeztük Kovács Gergőt, a párt elnökét, aki elmondta, hogy valóban megkeresték három éve a zenekart, de akkor Kiss Tibi nagyon készségesen ugyan, de elutasította a táborukba szervezett fellépést, mondván szimpatizálnak a kezdeményezéssel, de nem vállalnak fellépést politikai rendezvényen.

Próbáltuk elérni a zenekart is, de senki sem szeretne közülük nyilatkozni, a Facebook-oldalukra posztolt szövegben már mindent elmondtak. A Quimby egyébként 2014-ben és 2012-ben is fellépett Tusványoson, de ez akkor senkit sem zavart.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok