Index Vakbarát Hírportál

Unom a szintipopot, de ez jó lesz

2016.11.13. 10:58

Hamarosan kezdődik a fővárosban a Budapest Showcase Hub, hosszú idő után az első könnyűzenei expó Magyarországon. Korábban beszélgettünk már a szervezőkkel, akik később kiemelték nekünk a szerintük legizgalmasabb nemzetközi fellépőket, de arról még nem volt szó, hogy itthonról milyen együttesek lépnek fel az eseményen.

Volkova Sisters

November 16. @ A38 23:00

A magyar fellépők közül a legrégebb óta aktív együttes a londoni központú Volkova Sisters. Stílusban az európai cold wave, a Cocteau Twins és a My Bloody Valentine háromszögében elhelyezkedő zenekarnak nem ismeretlen a zenei showcase-ek világa. 2011-ben megjárták az austini SXSW-t, ami a legnagyobb ilyen típusú amerikai rendezvény, illetve felléptek még olyan kultikus helyeken, mint a Whiskey a Go Go vagy a Viper Room. 2009 óta összesen három EP-t adtak ki, illetve idén megjelent az első nagylemezük is Blood Shapes This Faith címmel, de szerepelt zenéjük Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjében is, illetve az HBO Aranyéletének traileréhez is feldolgozták a Family c. dalt. Az utóbbi időben is aktívnak mutatkozó zenekar nyáron több hazai fesztiválon (Művészetek Völgye, Bánkitó) is fellépett, a BUSH nyitónapja után legközelebb a londoni Nambuccában lehet elkapni őket.

Kit ajánl a zenekar: Fiordmoss

Nagyon jó barátságban vagyunk velük, 2 éve hívtuk el előzenekarnak a lemezbemutatónkra a zenekart, és azóta is tartjuk a kapcsolatot, már alig várjuk a koncertjüket! Darkpop forever!

Gustave Tiger

November 17. @ Gödör 22:20

Nagy kedvencünk az Indexen a Gustave Tiger, amit mi sem bizonyít jobban, hogy 2014-ben az At The Idyll's End című nagylemezüket megválasztottuk az év legjobb magyar albumának, egy évvel később pedig bejutott a házi dalversenyünk döntőjébe, ahol aztán nem tudtak fellépni, mert épp az austini SXSW-n voltak. A budapesti art punk (szűkebb körben katedrális punknak is szokták hívni, ami nyilván egy sokkal menőbb elnevezés) zenekar egy rakás más aktív, vagy már kevésbé aktív együttes tagjaiból állt össze (Moog, Broken Cups, Hó Márton és a Jégkorszak), és folyamatosan egyre jobb számokat adnak ki, mint például a Senki se tenger, illetve úgy az egész idei nagylemezük állati erős.

Kit ajánl a zenekar: NV

Néha Grimesra hasonlít, máskor meg Tomitára, eléggé szórakoztató.

Kate Shilonosova idén hozta ki a Binasu c. nagylemezét, ami már kisebb nemzetközi figyelmet is kapott. Az orosz énekesnő és producer zenéjét leginkább kísérleti popnak lehet hívni rengeteg japán new wave és '80-as éveket idéző hangszereléssel. NV koncertjét november 18-án lehet elcsípni 21:40-kor a Kuplungban. Valószínűleg tényleg érdemes megnézni majd NV fellépését, mert a Gustave Tiger mellett Iamyank őt emelte ki a programból:

Én Kate NV-t tuti megnézem, mert most pont kicsit unom a zenekarokat, pláne a szintipopot, ezzel szembemenve Kate egyedül hozza a 80-as évek szinti hangjait, viszont úgy csavarva  (egy-két tényleg szirupos popdalát kivéve), hogy benne van a szívemnek oly' kedves magányos nihil. Az, hogy hajlamos elszállt ambientbe süppedni, csak hab a tortán."

Fran Palermo

November 17. @ Kuplung 23:40

Viszonylag ritkán adunk maximális pontszámot lemezekre, pláne magyar albumokra, de a pár kivétel egyike volt az idei Fran Palermo-nagylemez például. A még mindig rettentően fiatal budapesti kollektíva idén bejutott a legutóbbi dalversenyünk döntőjébe, és jövőre ők lesznek az egyik olyan magyar zenekar, akik felléphetnek a hollandiai Eurosonicon, Európa legnagyobb showcase eseményén. Azon ritka kivételek közé tartoznak, akiknek sikerült átlagosan nyolc fővel (a zenekar létszáma folyamatosan fluktuál 7 és 11 fő között) nem holmi bazári zenét csinálni, hanem ügyes kombinálni egy rakás filmzenés hatást latin-amerikai elemekkel, indie rockkal, világzenével, szörffel, és még annyi más alapvetően gitárzenei műfajjal, ami az esetek 90% százalékban borzalmasan szokott elsülni. Eddig ezt nekik mindig sikerült elkerülni.

Kit ajánl a zenekar frontembere: Argo Vals

Az Argo Vals tetszik. Őket meg is szeretném nézni. Szeretem az ilyen nyugodt alapú zenét, amiben közben nagyon pörgős dob van.

Iamyank Live Band

November 18. @ Kuplung 22:40

Yank is már régi vendég az Indexen, anno szintén szerepelt az első dalversenyünk döntőjében, azóta pedig rendre helyet kapott a 2014-es és a 2015-ös legjobb magyar megjelenéseket rangsoroló listáinkon. A civilben az ImPro School producerképzésen tanító Yank idén ráadásul szintet is lépett, hiszen kihozta a remek stúdióalbumát - amiről nekünk is mesélt - és közben az élő fellépésein már zenekaros felállással lép fel. Az meg már szinte sokadlagos, hogy egy csomó érdekes projekt mellett nemrég még egy videojátékos projektben is részt vett zeneszerzőként. Ugyan még évekkel korábban a glitch hop műfajhoz kötötték, már jó ideje sokkal messzebb ment az egyszerűen körülhatárolható műfajoktól, és legutóbb már konkrét négynegyedes cuccokkal is elkezdett kísérletezni.

Kit ajánl a zenekar: NV, lásd fentebb.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok