Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött Eminem pere az új-zélandi kormánypárttal

2017.05.01. 10:14

Szerzői jogainak megsértése miatt beperelte az Új-Zélandon kormányzó, konzervatív Nemzeti Pártot Eminem. A tárgyalás hétfőn kezdődött - írja az MTI. 

Az Eminem kiadóját képviselő ügyvédek szerint a párt 2014-es kampányában tudatosan, engedély nélkül lemásolta Eminem 2002-es számát, a Lose yourselfet.
A Nemzeti Párt szerint Ausztráliából vették meg a felhasznált dal jogait, és szerintük nem történt jogsértés. Egyik képviselőjük korábban azt mondta, hogy a kampánydal "eléggé legális", és Eminem csak a kampányt akarja meglovagolni, hogy ingyen reklámot kapjon, amiért a humorista John Oliver ki is gúnyolta a politikust. "Eléggé legális? Olyan nincs. Az olyan, mintha valaki csak kicsit lenne halott" - mondta Last Week Tonight című műsorában Oliver.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ennek hatására, vagy más okból, de a párt a per végéig nem nyilatkozik az ügyben. 

Garry Williams, Eminem kiadójának ügyvédje szerint a Nemzeti Párt előzetes kutatást végzett a kampánydallal kapcsolatban, és a fókuszcsoportnak jobban tetszett az Eminem-féle dal, mint a többi. Williams a párt belső levelezéséből is idézett, ami szerint a dalt maguk a párt képviselői nevezik "eminemesnek", és a pártból volt aki felvetette, hogy ha mindenki azt gondolja, hogy ez egy Eminem dal, a címe is erre utal, akkor hogyan bízhatnak abban, hogy Eminem ezt szó nélkül hagyja.
  
A bíróság ha minden igaz egy héten belül dönt arról, hogy megsértette-e a Nemzeti Párt Eminem szerzői jogait, addig is itt a kérdéses szám, ha valaki feldobná vele a következő rap buliját. 



Rovatok