Index Vakbarát Hírportál

Mi találkoztunk egyszer, ruhában a medencében

videodiszko
2017.06.10. 08:39

Nemcsak odakint van visszavonhatatlanul nyár, hanem a videoklipiparban is: az eheti szemle hat klipjéből négy így vagy úgy, de a nyárra reflektál, a 80-as évek olasz nyaralásait felidéző Phoenixtől kezdve a Snoop Doggal visszatérő TLC-n át a cool budai fiatalokkal bulizó Bermudáig. Rajtuk kívül pedig ott van a Sia zenéjére táncoló Zoe Saldana, és a Gorillaz, amely szabályosan a padlásról kapart elő egy tök jó slágerszámot.

Sia: Free Me

rendezte: Blake Martin

Az ausztrál énekesnő új dala a HIV vírus elleni harc jegyében született, Sia az AIDS-vakcina kifejlesztéséhez is ajánlotta fel a Free Me bevételeit. Ehhez a harchoz pedig két olyan világsztár is csatlakozik, mint Zoe Saldana és Julianne Moore: az előbbi a klip főszereplője, utóbbi pedig a narrátora. A galaxis őrzői Gamorája itt egy HIV-fertőzött terhes nőt játszik, és mivel ez egy Sia-klip, természetesen sokat táncol is.

Gorillaz: Sleeping Powder

rendezte: Jamie Hewlett

Damon Albarn a padlást is kisöpri mostanában: hiába volt már az új Gorillaz-album is jó hosszú, még azon felül is maradt pár szám, melyek szintén nem mennek pocsékba. Közülük elsőként a Sleeping Powder kap klipet, amely bágyadt csembalós intró után pszichedelikus diszkóba megy át, és tulajdonképpen jobb is, mint majdnem bármi a Humanz albumról. A klip is ennek megfelelően rendesen elszállt animáció, 2D-vel a főszerepben.

TLC feat. Snoop Dogg: Way Back

rendezte: LCR$

Tizenöt év után tért vissza új albummal minden idők egyik legsikeresebb amerikai lányegyüttese, mely az eddigi utolsó lemeze megjelenése előtt vesztette el harmadik tagját, az autóbalesetben meghalt Lisa “Left Eye” Lopest. T-Boz és Chilli duóban folytatták ugyan, de közben hosszú évekig szüneteltették a közös munkát. Az idei, nyáron megjelenő, visszatérő lemezről most jelent meg az első videó, melyben Snoop Dogg is feltűnik, és az egésznek pont olyan hangulata van a kerti grillpartis lazázással, hogy simán elmenne egy húsz évvel ezelőtti videónak is, talán csak több a tetoválás a statisztákon.

Bermuda: Tizenhat

rendezte: Void Filled

Az évente egy új dallal jelentkező Bermuda idei száma szokás szerint nyárias hangulatú, könnyed bulitrack, a szöveg pedig ismét a tizenévesek safe space-éből jön, akárcsak a videó. Akinek van szeme és füle, annak persze már régen feltűnhetett a Bermuda-szövegek és a klipek közötti kontraszt: míg az előbbiekben angyalföldi kis lakásról vagy Miskolcról van szó, a videók már jellemzően egy Rich Kids of Buda instragram-profilt keltenek életre. És ez nem is baj, mert a Tizenhat klipje is szépen felvett, úszómedencés-gördeszkás képek sorozata, melyek a klipet jegyző, Void Filled nevű, évek óta ebben a miliőben mozgó fotóbloggert dicsérik.

Phoenix: Goodbye Soleil

rendezte: Dodi El Sherbini

Egész biztosan nagyon oda kell majd tennie magát annak, aki hangulatosabb klippel akar készülni az idei nyárra, mint korunk legstílusosabb francia zenekara. A Phoenix előző klipje is nyilvánvaló olasz hatásokat mutatott, de a Goodbye Soleil még azokon is túlmegy, hiszen van-e olaszabb helyszín a tengerpartnál? Sőt, nem is akármilyen tengerpart, hanem egyenesen a nyolcvanas évek olasz tengerpartja, amit a VHS-esztétika segít megidézni, meg a krémesen csavarodó gelato. Az egész tényleg olyan, mint egy harminc évvel ezelőtti nyaraláson készült házivideó, és az egész tényleg tökéletes is így.

Mac DeMarco: One Another

rendezte: Pierce McGarry

Nem kivétel a hét nyárias főtémája alól Mac DeMarco új klipje sem: az augusztusban a Szigetre várt zenész ugyan a halállal randizik, sőt, a videó kedvéért meg is öregszik, de alapjában véve ez is leginkább olyan, mintha túlkoros gimnazistákként hülyülnének a kertben a haverokkal. És ez legalább annyira esszenciálisan nyári dolog, mint Rapallóban fagyizni a strandon. (Az új Mac DeMarco-albumról itt írtunk.)

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok