Index Vakbarát Hírportál

Ha ezt Sir David Attenborough látná!

2017.06.14. 14:29

Márciusban a Stenken debütált a budapesti Deep Glaze zenekar velős bemutatkozóalbuma, a Pressure, amiről aztán kritikánkban is épp a tömörsége és az egységessége miatt írtunk szépeket. Ezúttal a lemez címadó dalához készült látványos videóklip, amit szintén nálunk lehet először látni.

A stop-motion technikával megvalósuló videót Halasi Bálint és Lazin Damján készítette, akik egyébként is rá vannak csavarodva David Attenborough filmjeire, sokat inspirálódtak belőlük, ám a természetfilmes attitűdöt a Pressure klipjében ezúttal egy jóval borongósabb, idegenebb környezetbe helyezték.

Igyekeztünk úgy megalkotni az egész atmoszférát és látványt, hogy csak éppen hogy eltávolodjon a valóságtól, de mégis egyértelmű legyen, hogy egy bogárról és egy növényről van szó

– mesélték a munkájukról az alkotók, akik a Margit körúti albérletükben rendezték be szobastúdiójukat, majd ott dolgoztak éjt nappallá téve, különösen az utolsó két hetet kellett meghúzniuk.

A klip egyébként egy idegen és kopár tájon játszódik, ahol hirtelen virágzásnak indul a természet, és ezt megérezve egy rovar elindul, hogy beporozza az egyik növényt (értsd jól az allegóriát!), az ő fokozódó, feszült extázisukról szól a videó.

"Amilyen gyorsan elkészült az alapkoncepció, annyira sok kísérletezésbe került, mire a végleges látványig eljutottunk. Az a legjobb a stopmotionban és a miniatűr díszletépítésben, hogy a legfurcsább anyagokat használja fel az ember a makettekhez. Van ebben a klipben felmosórongy, toboztüske, szemeteszsák, vécékefe és még koriandermag is" – mondták az alkotók, akiknek munkáját Szatmári Bendegúz további 3D animáció részekkel egészítette ki.

A végeredménnyel a zenekar is elégedett, a Deep Glaze énekes-gitárosa, Golecász Jorgosz például azt mondta: "A számot direkt a stúdióban, 15 perc alatt raktuk össze, és a videó ötlete is az utolsó pillanatban született meg a srácok részéről, mert idő szűkében voltunk. Ettől szerintem csak még érdekesebb az egész szám köré fonódott feeling, hisz alapvetően a klipnek is egy feszült hangulata lett."

Az album záró és címadó dalát egyébként a kritikánkban mi is kiemeltük. "Meglepő, de baromi ütős úgy lezárni egy lemezt, hogy az utolsó számnak szinte semmi köze az előbbiekhez" – írtuk a megjelenés után. "Eleinte nem akartuk, hogy számcím legyen az album címe is, de az egész procedúra, ahogy megcsináltuk az utolsó számot, valahogy illett az egész albumhoz, és a "pressure" nem negatív jelentéssel bír ebben a helyzetben, mint nyomás vagy feszültség, hanem inkább egy felpörgött lelki állapot, ami pontosságot, erőt ad" – mondta a dalról a zenekar.

A Deep Glaze június 16-án, pénteken, játszik legközelebb a Tilos Maratonon a Dürerben, majd a következő hétvégén a CSTP fesztiválon lehet őket megnézni a Várkert Bazárban, a nyár során pedig játszanak még a Bánkitón, a debreceni Campus fesztiválon, a veszprémi Utcazenén, valamint az Ubikeklektiken Zebegényben.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok